Για το πρόγραμμα «Αναβαθμίσεως της Ναυτικής Επιτηρήσεως» (“Upgrade of Maritime Surveillance”) της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, στο οποίο η Ελλάδα είναι ηγέτιδα χώρα, ενημερώθηκε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Αμύνης της Δημοκρατίας της Εσθονίας Jüri Luik κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΚΕΠΙΧ) στο Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) στην Αγία Παρασκευή.

Ο ξένος ΥΠΑΜ, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την Ελλάδα, έγινε δεκτός εκεί από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικώς με τη βοήθεια των επιτελών του για τη λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων, καθώς και – ως προαναφέρθηκε – για το πρόγραμμα “Upgrade of Maritime Surveillance” της ΕΕ.

Σήμερα επίσης ο ξένος ΥΠΑΜ έγινε δεκτός από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο, κατά την επίσημη υποδοχή του στο Στρατόπεδο «Παπάγου», με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν ζητήματα αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη Νοτιανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της επισκέψεώς του στο ΣΔΑΜ, ο Εσθονός ΥΠΑΜ συνοδευόταν από το Γενικό Διευθυντή Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ πρέσβη Τρύφωνα Παρασκευόπουλο.

Πρέπει να τονιστεί ότι το πρόγραμμα “Upgrade of Maritime Surveillance” είναι ένα από τα δεκαεπτά προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation/PESCO) της ΕΕ και αφορά στην ενίσχυση της θαλάσσιας επιτηρήσεως στην ανατολική Μεσόγειο. Η PESCO θεσμοθετήθηκε σχετικώς πρόσφατα στην 11 Δεκεμβρίου 2017, με σκοπό την ενίσχυση της αμυντικής διαστάσεως της ΕΕ, στο πλαίσιο εφαρμογής των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Παγκόσμιας Ασφάλειας (EU Global Strategy).