Την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που ενδυναμώνεται την παρούσα χρονική στιγμή, τη σημαντικότητα των αεροναυτικών εγκαταστάσεων της Σούδας στην ευρύτερη αμερικανική και γενικότερα συμμαχική προσπάθεια, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να εξέλθει η Ελλάδα το δυνατόν πιο σύντομα από την σημερινή οικονομική της κατάσταση, υποστήριξε με θέρμη σήμερα ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ, μιλώντας την Παρασκευή στη δεύτερη και τελευταία ημέρα του 6ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος, που διοργανώθηκε από το ΓΕΑ στη Σχολή Ικάρων.

Ο Αμερικανός Πρέσβης αφού σημείωσε τα όσα ελέχθησαν την προηγουμένη από τον Σμήναρχο (Ι) Φακίτσα ότι «ο πρωταρχικός σκοπός μιας στρατιωτικής δυνάμεως εν ειρήνη είναι να βεβαιώνει ότι οι διπλωμάτες διαπραγματεύονται από θέσεως ισχύος», τόνισε τα εξής: «Η πολιτική των ΗΠΑ για τη διπλωματική και στρατιωτική μας εμπλοκή με την Ελλάδα είναι απλή. Όσο ισχυρότερη και με πλέον υγιή οικονομία είναι η Ελλάδα, τόσο περισσότερο θα μπορεί η Ελλάδα να παρεμβαίνει ως μία δύναμη ισορροπίας του Καλού στην ευρύτερη περιοχή. Είτε μιλάμε για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή ή στη Βόρειο Αφρική και στη μάχη εναντίον του ISIS ή στα Δυτικά Βαλκάνια και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Και μοιραζόμαστε την ίδια ατζέντα για το χτίσιμο μιας Ευρώπης ενιαίας, ελεύθερης και ειρηνικής».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο ίδιος τόνισε με έμφαση ότι «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν εντόνως τις προσπάθειες της Ελλάδος για τριμερείς περιφερειακές συνεργασίες με το Ισραήλ και την Κύπρο, την άλλη τριμελή Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο καθώς και άλλες πρωτοβουλίες διαλόγου, στις οποίες ηγείται η Ελλάδα σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας».

Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν για τις ΗΠΑ οι αεροναυτικές εγκαταστάσεις της Σούδας σημειώνοντας: «Θα ήθελα επίσης να πάρω την ευκαιρία και να εφράσω το πόσο ευγνώμονες είναι οι ΗΠΑ για την παρεχόμενη από την ελληνική κυβερνήση υποστήριξη, μέσω της βάσεως της Σούδας (NSA Souda Bay). Είναι ανεκτίμητη ευκολία υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις του 6ου Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, που ενσωματώνει τις κοινές μας σχέσεις και μοιράζεται τους ίδιους στόχους καθώς αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Επειδή τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή με την εκστρατεία εναντίον του ISIS στη Βόρειο Αφρική και την εκστρατεία καταστροφής του Χαλιφάτου στη Συρία, η βάση της Σούδας είναι τόσο περισσότερο απασχολημένη από όσο ήταν εδώ και πολύ καιρό, υποστηρίζοντας και τις τέσσερις Διοικήσεις των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που επιχειρούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».