Τα συγχαρητήριά του για την εξαιρετική διοργάνωση προς την Πολεμική Αεροπορία και γενικότερα τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξέφρασε σήμερα με ανάρτησή του στον «τοίχο» του στο facebook ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος για την απολύτως επιτυχή διοργάνωση του διήμερου 6ου Συνεδρίου Αεροπορικης Ισχύος οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν σήμερα στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων.

«…Εκπροσώπησα την ΕΕ μιλώντας για την αξία της Αεροπορικής Ισχύος στην αποτροπή και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη δύναμη της συνεργασίας μεταξύ των Κλάδων αλλα και μεταξύ των συμμαχικών κρατων. Μεγάλη συμμετοχή εν ενέργεια και εν αποστρατεία συναδέλφων καθως και μελών της διπλωματικής και επιστημονίκης κοινότητος. Εξαιρετικη - υποδειγματικη οργανωση. Ο πετυχημένος αυτός θεσμός πρέπει να διαφυλαχθει και να ενισχυθεί στο μέλλον περαιτέρω. Αποτελεί μια εξαιρετικη προβολή της Ελλαδος, των Ελληνικών Ενόπλων δυναμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας. Συγχαρητήρια».

Ο Στρατηγός Κωσταράκος ανέπτυξε λίαν εκτενώς και εμπεριστατωμένως το θέμα «Ενιαία Αεροπορική Ισχύς. Το υπέρτατο όχημα για την επίτευξη συνεργασίας εντός του πλαισίου των Ενόπλων Δυνάμεων», όπου μεταξύ άλλων, αφού επισήμανε ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ ξοδεύουν 200 δισεκατομμύρια ευρώ για αμυντικές δαπάνες ετησίως ανέπτυξε τα ακόλουθα κύρια σημεία:

- «Οι μελλοντικές προκλήσεις απαιτούν επαγρύπνηση, μεταρρυθμίσεις και ευελιξία,

- Η φύση τους απαιτεί την εκμετάλλευση των συνεργειών μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, μεταξύ των ΕΔ και μεταξύ αυτών και του πολιτικού τομέα. Οι Αρχές του Πολέμου, προσαρμοσμένες στα χαρακτηριστικά της Αεροπορικής Ισχύος θα πρέπει πάντα να ακολουθούνται κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση επιχειρήσεων.

- Η συνδυασμένη Αεροπορική Ισχύς είναι ενδεχομένως το καλύτερο όχημα για την επίτευξη αξιόπιστης, ευέλικτης και ταχείας αποτροπής και άμυνας, προσιτής σε κάθε χώρα.

- Η συνεργασία και ο συντονισμός είναι τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους και την διατήρηση μιας αξιόπιστης αποτροπής. Σηματοδοτούν τον δρόμο για την απόκτηση προσιτής Αεροπορικής Ισχύος από κάθε χώρα.

- Η ΕΕ ήδη προσφέρει ένα επιτυχημένο παράδειγμα τέτοιας συνεργασίας, μέσω των πρόσφατων πρωτοβουλιών της όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία αλλά και άλλα προγράμματά της, όπως το EATC.

- Οι Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις και Αποστολές στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, όπως αυτές οι οποίες είναι σήμερα εν εξελίξει, απαιτούν κατά κύριο λόγο αυξημένη επίγνωση καταστάσεως. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας και μη-επανδρωμένων αεροχήματων αποτελούν πρωταρχική προτεραιότητα. Παρά ταύτα, η σπουδαιότητα των δυνατοτήτων στρατηγικών μεταφορών και εναέριου ανεφοδιασμού δεν πρέπει να υποτιμάται.

- Τα προγράμματα τα οποία εκκίνησαν στο πλαίσιο της ΕΕ εξυπηρετούν τις δικές της στρατηγικές προτεραιότητες και συμπληρώνουν ταυτόχρονα τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Επαναλαμβάνω ότι τα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας, τα μη-επανδρωμένα αεροχήματα, οι στρατηγικές μεταφορές και ο εναέριος ανεφοδιασμός αποτελούν τις πλέον σημαντικές απαιτήσεις ανάπτυξης κοινών δυνατοτήτων».