Το ζήτημα του μέλλοντος, δηλ. της πωλήσεως ή όχι, των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16C/D Block.30 του πρώτου προγράμματος αποκτήσεως μαχητικών αεροσκαφών αυτού του τύπου από την ΠΑ “Peace Xenia I”, έφερε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Θανάσης Δαβάκης, καταθέτωντας σχετική ερώτηση προς τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Πάνο Καμμένο.

Ο ερωτών βουλευτής στην ερώτησή του επισημαίνει ότι, συμφώνως με παλαιότερα δημοσιεύματα του τύπου, η πώληση αριθμού μαχητικών τύπου F-16C/D Block.30 φαίνεται να αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αναβαθμίσεως του στόλου των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D νεότερων εκδόσεων της ΠΑ στη διαμόρφωση F-16V Viper.

Και στο σημείο αυτό έγκειται το ζήτημα κατά τον Θ.Δαβάκη, καθώς λαμβάνοντας υπόψη τόσο την έντονη κινητικότητα όσο και το σκληρό ανταγωνισμό της διεθνούς αγοράς στον τομέα των μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών, προκύπτουν μερικά σημαντικά ερωτήματα, αναφορικώς με τις ενέργειες, το σχεδιασμό, καθώς και τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Έτσι λοιπόν συμφώνως πάντα με τον Θ.Δαβάκη ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος θα πρέπει να απαντήσει σε μία σειρά κρισίμων ερωτημάτων, όπως.

Πρώτον, πόσα αεροσκάφη F-16C/D Block.30 και σε τι τιμή μονάδoς τα διαθέτει αυτά το ΥΠΕΘΑ προς πώληση στη διεθνή αγορά;

Δεύτερον, με πόσες και ποιες χώρες το ΥΠΕΘΑ έχει συζητήσει το ενδεχόμενο πωλήσεώς τους;

Τρίτον η πώληση των προαναφερθεισών μαχητικών αεροσκαφών αποτελεί πραγματικώς απαραίτηση προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αναβαθμίσεως των 85 αεροσκαφών F-16 της ΠΑ σε F-16V Viper;

Τέταρτον, το ΥΠΕΘΑ προτίθεται να καταθέσει προσφορά στο επικείμενο πρόγραμμα αγοράς μαχητικών αεροσκαφών της Ρουμανίας;

Λ.Σ.Μ.