Χάος επικράτησε για πολλές ώρες στην πλατεία Σαφούς της Μυτιλήνης, με το νησί να ζει σκηνές που δεν έχει ξαναζήσει. Ομάδα αποτελούμενη από ακροδεξιούς επιτέθηκε σε πρόσφυγες, κυρίως από το Αφγανιστάν, οι οποίοι για πέμπτη μέρα είχαν καταλάβει την πλατεία.

Φωτιές εκδηλώθηκαν σε όλο το μήκος της προκυμαίας, καθώς αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τις επιτιθέμενες ομάδες με τη χρήση χημικών. Οι τελευταίοι πετούσαν κάδους απορριμμάτων, τόσο στους αστυνομικούς όσο και στους συγκεντρωμένους. Δεν έλειψαν και οι μάχες στήθος με στήθος μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και οργανωμένων ομάδων ακροδεξιών, που προσπαθούσαν να απομακρύνουν από την πλατεία τους συγκεντρωμένους μετανάστες και πρόσφυγες.

Το βράδυ στην πλατεία Σαπφούς έσπευσε και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν στις 8 το βράδυ αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε χώρο δίπλα στην πλατεία Σαπφούς. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών ως ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Αμέσως μετά το τέλος της τελετής, η μεγάλη πλειοψηφία των συγκεντρωμένων αποχώρησε και περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία προκειμένου να απαιτήσουν την εκκένωσή της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Στη 1 τη νύχτα τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά. Ομάδες έβαζαν φωτιά σε κάδους στήνοντας με αυτούς οδοφράγματα, ενώ η αστυνομία διέκοπτε την κυκλοφορία σε όλο το λιμάνι.

Περίπου στις 3 τα ξημερώματα απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι στους αλλοδαπούς πολίτες αλλά και αρκετοί από τους ακροδεξιούς που συνέχιζαν τον ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο με την αστυνομία. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων αγνώστου ταυτότητας, που κατευθυνόταν στον χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα. Παράλληλα, ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είχε τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιπερισπασμού.

Τελικά, περίπου στις 5:30 το πρωί οι μετανάστες και οι πρόσφυγες -σε διάστημα μόλις 10 λεπτών- επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και επέστρεψαν στη Μόρια.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί, κυρίως μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.