Ποινικές διώξεις για ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ ασκήθηκαν από την εισαγγελία κατα της διαφθοράς κατα τριών στελεχών του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ.ΑΕ) μέτοχοι του οποίου ειναι κατα 88% ο ΕΟΦ και 12% το ΥΠΟΙΚ.

Το συγκεκριμένο κέντρο χρηματοδοτείται απο το κράτος και ειναι αρμόδιο να πιστοποιεί ότι ιατρικά μηχανήματα που τοποθετούνται και λειτουργούν σε διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία κλπ καλύπτουν όλες τις προδιαγραφλές που απαιτούνται. Συμφωνα με τη διώξη τα τρία αυτά στελέχη , που ηταν αρμόδια να εισπράττουν οφειλές απο τους ιδιώτες (οι οποίοι ειχαν απευθυνθεί στο κέντρο και ζητούσαν να πιστοποιηθούν τα μηχανήματα τα οποια εισήγαγαν), ευθύνονται για ζημία άνω των 150.000 ευρω.

Οι οφειλές αυτές προέρχονται απο περίπου 100 ιδιώτες, την περίοδο 2008-2013 και μάλιστα έχουν παραγραφεί άρα η ζημία του δημοσίου ειναι οριστική αφού δεν μπορουν πλεον να εισπραχθούν.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά απο μηνυτηρια αναφορά που κατέθεσε η νεα διοίκηση του κέντρου το 2017 και η εισαγγελία κατά της διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη κατα των 3 στελεχών για απιστία στην υπηρεσία και ψευδή βεβαιώση. Σύμφωνα με τη διωξη πέραν της μη διεκδικησης των οφειλομένων, δεν ακολουθουσαν και την προβλεπομενη διαδικασία για την πιστοποίηση των μηχανημάτων. Παράλληλα το κέντρο φέρεται ότι ανάλωσε παράνομα, δηλαδή για άλλους σκοπούς, πόρους από χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ, για προγράμματα συντήρησης υποδομών σε Λίβανο και Αλβανία, και συγκεκριμένα για εκτέλεση κάποιων έργων αποκατάστασης σε υγειονομικές μονάδες.

Οι χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ προς το ΕΚΑΠΤΥ άγγιξαν το 1.000.000 ευρώ , και παραμενει άγνωστο με ποιές προυποθέσεις και όρους δόθηκε αυτή. Οπως προκύπτει μάλιστα, (εξ ου και η διώξη) το μεγαλύτερο μερος των χρημάτων δεν δόθηκε για αποκατάσταση των κέντρων υγείας, αλλά για να εξυπηρετηθούν λειτουργικές δαπάνες του ΕΚΑΠΤΥ αλλά και για να κλείσουν οι τρύπες από τις οφειλές των ιδιωτών.