Ημέρες του 2015 ζουν από την αρχή του έτους τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς οι προσφυγικές ροές σημειώνουν ραγδαία αύξηση. Η αναζωπύρωση του πολέμου στη Συρία φαίνεται πως άνοιξε ξανά τον δρόμο στα «καραβάνια των αθλίων» και μετέτρεψε για ακόμα μία φορά τα νησιά μας σε πύλη εισόδου χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών με όνειρο την Ευρώπη.

Οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται διαρκώς από την αρχή του έτους, με το νέο προσφυγικό κύμα να τείνει να μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να σκάσει. Δηλωτικό στοιχείο της έκρυθμης αυτής κατάστασης είναι και οι βίαιες συγκρούσεις που προκλήθηκαν μέσα στην εβδομάδα μεταξύ κατοίκων της πόλης της Μυτιλήνης και Αφγανών μεταναστών, που είχαν κάνει κατάληψη στην Πλατεία Σαπφούς, η οποία εκκενώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.  

ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η θλιβερή αυτή εικόνα που επικρατεί στο Αιγαίο και έχει ξυπνήσει δυσάρεστες μνήμες στους κατοίκους των ακριτικών νησιών ανάγκασε τον νέο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, να παρουσιάσει μέσα στην εβδομάδα στοιχεία με βάση τα οποία το 2018 και ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο της Βάρνας υπήρξε ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός τους από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα σε όλο το Αιγαίο ξεπερνάει τις 7.594 νέες αφίξεις. Ο κ. Βίτσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2017 είχαμε κατά μέσο όρο 54 εισόδους την ημέρα, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2018 είχαμε 62 με 66 εισόδους, οι οποίες αυξήθηκαν μετά τη Βάρνα σε 126 την ημέρα.

Τις τελευταίες ημέρες εξάλλου οι είσοδοι αυξάνονται σε περίπου 200 άτομα. Την αύξηση των ροών πιστοποίησε και η κυρία Στέλλα Νάνου από την Υπατη Αρμοστεία, η οποία δήλωσε στα «Π» πως «το 80% των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα μας έχουν αυτό που ονομάζουμε προσφυγικό προφίλ και έρχονται από χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι και σημειώνονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν».

Η ίδια επισήμανε πως «συνεχίζουν να έρχονται αρκετές οικογένειες και η πλειονότητα όσων φτάνουν στα ελληνικά παράλια είναι γυναίκες και παιδιά». Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν με τον πλέον ηχηρό τρόπο την ανησυχία που υπάρχει στους κατοίκους των ακριτικών νησιών, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά λέμβους να φτάνουν και να βυθίζονται στις ακτές, μετανάστες και πρόσφυγες να στοιβάζονται σε κοντέινερ και να ζουν για αρκετό διάστημα κάτω από άθλιες συνθήκες, λίγο πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Ολα αυτά οδηγούν σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των αιτούντων άσυλο με τους κατοίκους, που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, αλλά και τις τοπικές Αρχές, που αδυνατούν πολλές φορές να επιβάλουν την τάξη.  

ΑΚΡΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε στα «Π» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο οποίος, αφού επισήμανε πως στα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας παρεισέφρησαν ακραία στοιχεία, που επιδίωξαν την κλιμάκωσή τους και συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν αυτές οι εικόνες ντροπής που προσβάλλουν τη Λέσβο, στη συνέχεια τόνισε πως «οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το 2018 και το νησί μας έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια αντοχής του. Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε άλλους». Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως «η συμφωνία με την Τουρκία φαίνεται να μην τηρείται και εμείς πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το νησί, που σήκωσε όλο το προσφυγικό βάρος, και να μην επιτρέψουμε σε ακραίες φωνές να αναπτυχθούν και να καθοδηγούν επεισόδια».

Ο ίδιος υπογράμμισε μια παράμετρο η οποία απασχολεί όλους τους κατοίκους του νησιού και έχει να κάνει με τα εθνικά μας θέματα.

«Εχω ήδη μεταφέρει στους αρμόδιους παράγοντες πως αυτή την ώρα που οι σχέσεις με την Τουρκία είναι τεταμένες εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιοι μπορούν να περνάνε μαζί με τους πρόσφυγες. Στην ουσία, η άμυνα των νησιών διαλύεται», ανέφερε και συνέχισε δηλώνοντας πως «σε εμάς το ένα τρίτο του πληθυσμού πλέον είναι πρόσφυγες και μετανάστες. Εχουμε περίπου 10.000 μουσουλμάνους, οι οποίοι είναι αγανακτισμένοι, εκνευρισμένοι και με ροπή προς την παραβατικότητα. Οι άνθρωποι αυτοί θα κάνουν τα πάντα για να φύγουν και να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη».  

«Ενισχύστε τις υπηρεσίες ασύλου»  

Στην αύξηση των ροών στάθηκε και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία, αφού τόνισε στα «Π» πως το Προσφυγικό Μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα ακραίας και μεγάλης συνθετότητας, στη συνέχεια πρόσθεσε πως «για να καταλάβει ο κόσμος το μέγεθος της αύξησης των ροών, αρκεί να πούμε πως για το διάστημα από 1ης έως 23 Απριλίου 2017 είχαν έρθει 480 άτομα και φέτος για το ίδιο διάστημα έχουν έρθει 2.260, σχεδόν πέντε φορές παραπάνω». Ανέφερε επίσης πως «δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13.600 μετανάστες σε δομές φιλοξενίας που χωράνε 5.500 κόσμο».

Η ίδια επισήμανε στα «Π» πως «όλο αυτό το διάστημα έχει συσσωρευτεί κόπωση στις δομές και στους ανθρώπους, που φέρνει ένταση, και η ένταση φέρνει καταστάσεις βίας» και συνέχισε προτείνοντας: «Πρέπει να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου, ώστε οι προβλεπόμενες διαδικασίες να γίνουν πιο γρήγορα και να μπορέσουν να αποσυμφορηθούν τα καμπ». Στη συνύπαρξη κατοίκων και μεταναστών στάθηκε ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος τόνισε στα «Π» πως «υπάρχουν πολλά προβλήματα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα όσα διαδραματίστηκαν την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Πυλί, όπου βρίσκεται το καμπ που φιλοξενεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Για παράδειγμα, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου δεκάδες, να μην πω εκατοντάδες, πρόσφυγες και μετανάστες περιτριγύριζαν εκεί, με αποτέλεσμα να προκαλείται το δημόσιο αίσθημα και κάποιοι από τους κατοίκους να χρειάζονται και ιδιαίτερη μεταχείριση για να μη δημιουργηθεί ένταση».  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 28 Απριλίου 2018