Με συγκεντρώσεις κομμάτων και συνδικάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας θα «γιορταστεί» η ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Επί ποδός είναι οι αστυνομικές αρχές προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προγραμματιζόμενες πορείες και εκδηλώσεις χωρίς έκτροπα. Στους δρόμους όμως θα είναι και χιλιάδες τροχονόμοι καθώς πολλοί επιλέγουν να τιμήσουν τη συγκεκριμένη ημέρα στην εξοχή και σε κοντινούς προορισμούς.

Μπορεί ο καιρός να μην είναι απόλυτα σύμμαχος για όσου θέλουν να εκδράμουν, καθώς αναμένεται συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο η κίνηση τους δρόμους αναμένεται να είναι αυξημένη.      

Που θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις:  

Διαδηλώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Συγκεκριμένα το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα στο Σύνταγμα, μαζική διαδήλωση στις 10 π.μ. ενώ και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε 73 πόλεις ακόμα.

Στην Αθήνα θα γίνει και η απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας θα γίνει στις 11:00 π.μ. της Τρίτης, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Όπως αναφέρει το σχετικό κάλεσμα: «Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα εργατικά δικαιώματα και τις εργασιακές κατακτήσεις. Αγωνιζόμαστε για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα, εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, δοκιμάζονται σκληρά και βάναυσα με τα προβλήματα και τις προκλήσεις να παραμένουν τεράστια.

Γι’ αυτό επιβάλλεται να δώσουμε αγωνιστικό -απεργιακό παρόν στο κάλεσμα των συνδικάτων την Τρίτη 1η Μάη»  

Στάσεις εργασιάς και απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς  

Με απεργίες και στάσεις εργασίας συμμετέχουν στον φετινό εορτασμό της Πρωτομαγιάς οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.   Συγκεκριμένα, την Τρίτη ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρόλεϊ αφού οι εργαζόμενοι αποφάσισαν 24ωρη απεργία. Λόγω της απεργίας των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο θα ματαιωθούν τα βραδινά δρομολόγια της Δευτέρας 30/04/2018 στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη (που έχουν ώρα αναχώρησης τα μεσάνυχτα).  

Σημειώνεται ότι οι βραδινές αμαξοστοιχίες 600 και 601 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, (Τρίτη μεσάνυχτα προς Τετάρτη), θα κυκλοφορήσουν κανονικά μετά τη λήξη της απεργίας.

  Οι συρμοί του μετρό θα κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται έως το σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.   Ο ηλεκτρικός θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί σύμφωνα με απόφαση των εργαζομένων.    

Τα λεωφορεία θα κινούνται από 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.    

Δεμένα και όλα τα πλοία  

Τη συμμετοχή της στην απεργία της ΓΣΕΕ, την Τρίτη 1η Μαΐου, με την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.   Η απεργία θα αρχίσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τρίτης 1η Μαΐου με ώρα λήξης τις 24:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας.   «Υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και διεκδικούμε την άμεση επίλυση του συνταξιοδοτικού, την ανάκληση των μειωμένων ειδικών συνθέσεων με κατάργηση του νόμου 4150/2013, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την άμεση και ορθή καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών στα πληρώματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.      

Αυξημένα μέτρα από την τροχαία

Πολλοί θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν να φύγουν εκτός Αθηνών για να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά αλλά και εκείνοι που θα προτιμήσουν να πάνε μία βόλτα για ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας ή προς παραλία. Ενόψει της εορταστικής περιόδου της Πρωτομαγιάς, αυξημένα θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η ΕΛ.ΑΣ για την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών καθώς και την πρόληψη των ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι,  με σκοπό την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, θα ισχύσει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.       

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τα μέτρα περιλαμβάνουν:  

*Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.   

*Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.  

*Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.  

*Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.   

*Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί)   

*Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.   

*Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.   

*Ενημέρωση των πολιτών μέσω του Γραφείου Τύπου, σε κάθε περίπτωση που είναι αναγκαία η πληροφόρηση των πολιτών για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.   

*Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους, ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και αντικανονικό προσπέρασμα, καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.  

Ο καιρός την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Θα συνεχιστούν και αύριο, την ημέρα της Πρωτομαγιάς, κυρίως από το μεσημέρι και έπειτα οι τοπικές νεφώσεις και βροχές που ήδη πλήττουν πολλά σημεία της χώρας.  Τα φαινόμενα αυτά θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, ενώ δεν αποκλείονται και οι καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά, μέχρι τις απογευματινές ώρες. Το βράδυ ο καιρός θα είναι αίθριος, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί ιδιαίτερα.      

Υποχρεωτική αργία

Υποχρεωτική αργία έχει καθιερωθεί από πέρσι η Πρωτομαγιά και επομένως για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα για μία υποχρεωτική αργία, όπως σημειώνει σε εγκύκλιό της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.    Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς (1ης Μαΐου), ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας νομοθετήθηκε με τον νόμο 4468/2017 - ΦΕΚ Τεύχος Α 61/28.04.2017.