Οι ενισχυμένες προσφυγικές ροές κυρίως από τον Έβρο ασκούν τεράστια πίεση στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αριθμοί είναι πλέον πολύ μεγαλύτεροι από εκείνους που μπορούν να σηκώσουν οι δομές. 

Το περιστατικό τα ξημερώματα της Δευτέρας στον χώρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια -με τις αιματηρές συμπλοκές μεταξύ Κούρδων και Αλγερινών- είναι το ορατό σύμπτωμα της ανεξέλεγκτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες. 

Χαρακτηριστικά, η εν λόγω δομή έχει χωρητικότητα περίπου 400 ατόμων αλλά πριν το περιστατικό είχε φτάσει να φιλοξενεί περίπου 650 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Υπολογίζεται ότι, βάσει στοιχείων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Απρίλιο οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία ήταν περισσότεροι μέσω Έβρου παρά δια θαλάσσης.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει -όπως είναι ορατό και στη Μόρια- ότι η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι λιγότερο κρίσιμη: Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο περίπου 8.000 άνθρωποι επιχείρησαν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ελλάδα μέσω Αιγαίου, ένας αριθμός αυξημένος κατά 60% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.