Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της σωφρονιστικής πολιτικής για την εκπαίδευση των κρατουμένων επεκτείνει τις εκπαιδευτικές δράσεις στα καταστήματα κράτησης και, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, διοργανώνει σειρά παρουσιάσεων επίκαιρων θεμάτων Αστρονομίας, και άλλων συναφών επιστημών σε μαθητές των Σχολείων των φυλακών.


Οι λεπτομέρειες του προγράμματος συζητήθηκαν σήμερα μεταξύ του Υπουργού κ. Σταύρου Κοντονή και του Διευθυντή του Αστεροσκοπείου κ. Εμμανουήλ Πλειώνη.


Οι παρουσιάσεις θα γίνονται από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και θα περιλαμβάνουν εκτός από ομιλίες, προβολή βίντεο, διαδραστικά παιχνίδια και κατασκευές, καθώς και παρατήρηση ουράνιων αντικειμένων με φορητά τηλεσκόπια. Οι πρώτες εκπαιδευτικές δράσεις, θα υλοποιηθούν άμεσα σε τρία καταστήματα κράτησης και έχουν πιλοτικό χαρακτήρα.

Οι παρουσιάσεις ξεκινούν στις 15 Μαΐου 2018 για τους μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ), με χρήση δύο ηλιακών τηλεσκοπίων. Οι επόμενες δύο πιλοτικές επισκέψεις θα απευθύνονται στους ανήλικους κρατουμένους του Καταστήματος Κράτησης της Κορίνθου και στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου που λειτουργεί στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων του Ελεώνα Θηβών. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 σχεδιάζεται συνέχιση και κλιμάκωση του προγράμματος.