Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 1ου Σχολείου Τυποποιήσεως του ΝΑΤΟ (“ΝΑΤΟ Use of Civil Standards”, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7 έως 9 Μαΐου 2018 στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα της Κρήτης.

Το προαναφερθέν Σχολείο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και συνδιοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τις αρχές τυποποιήσεως των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας και με την υποστήριξη της Ανωτάτης Επιτροπής Τυποποιήσεως του ΝΑΤΟ (“ΝΑΤΟ Committee for Standardization” / NCS).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο παρακολούθησαν στελέχη της Δομής Διοικήσεως του ΝΑΤΟ και αρμοδίων φορέων εξοπλισμών και τυποποιήσεως των κρατών-μελών της Συμμαχίας, καθώς και εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής και αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας. Τα πιστοποιητικά παρακολουθήσεως του Σχολείου επέδωσαν ο Διοικητής του ΚΕΝΑΠ (αλλά και του Ναυστάθμου Κρήτης) Αρχιπλοίαρχος Χάρης Ζησιμόπουλος και ο Διευθυντής της αρμόδιας Διευθύνσεως του ΓΕΕΘΑ Αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Καβουλάκος.

Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, στο οποίο – ως γνωστόν – υπάγεται το ΚΕΝΑΠ παρά τον ΝΑΤΟϊκό και πολυεθνικό χαρακτήρα του και προσωπικό του, «H εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα εμπίπτει στις δράσεις του πλαισίου υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού ΝΑΤΟ για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και τυποποίησης της συμμαχίας».

Επισημαίνεται ότι η χώρα μας, σε συνεργασία με την Πολωνία, έχουν αναλάβει το ρόλο των επικεφαλής κρατών (lead nations), με σκοπό τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός σχεδίου δράσεως ενισχύσεως της εκπαιδεύσεως στην τυποποίηση ΝΑΤΟ.