«Εάν περιμένετε να δείτε ξένους να υπερασπίζονται τα σύνορα της Ελλάδας, σας λέω ότι δεν θα τους δείτε. Το να κάθεται κάποιος στην γωνία και να κλαίει, δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι της Ευρώπης, όμως αυτά πρέπει να τα υπερασπιστούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαίκής Ενώσεως Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην πρώτη μέρα του διήμερου 1ου Συνεδρίου για την Ευρωπαίκή Άμυνας και Ασφάλεια που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στρατηγός και πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σημειώνει αυτήν την αδίρητη πραγματικότητα μιλώντας στην Ελλάδα, ωστόσο αυτή η επαναλαμβανόμενη ρήση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ φαίνεται πως όχι μόνο δεν λέγεται και επαναλαμβάνεται τυχαία, αλλά αποσκοπεί – ίσως – στο να συναιγείρει «κάποιους» στην Αθήνα, που ίσως να «επενδύουν» πολλά σε άλλα πράγματα, μάλλον ουτοπικά, τουλάχιστον την παρούσα χρονική συγκυρία.

Για το ίδιο θέμα και η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Συγκριτικής Πολιτικής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών, Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Μαριλένα Κοππά, επισήμανε ότι καλό θα ήταν «να μάθουμε να δουλεύουμε με συνεργασίας» και «να αναζητήσουμε τις πιθανότητες συνεργασιών».

Λ.Σ.Μ.