Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα η παρουσίαση και η πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τα διδάγματα του Αγίου Παϊσίου. Πρόκειται για την ταινία με τίτλο «Στα βήματα του Αγίου Παϊσίου», που αποτελεί παραγωγή του Ινστιτούτου «Αγιος Μάξιμος ο Γραικός» και της Πεμπτουσίας, με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Ορους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο ιστορικό θέατρο «Παλλάς», στο κέντρο της πρωτεύουσας, με χιλιάδες ανθρώπων κάθε ηλικίας να δίνουν το «παρών», μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του πολιτικού, πνευματικού, καλλιτεχνικού και εκκλησιαστικού κόσμου.

Για παραπάνω από τρεις ώρες για τα όσα -γνωστά ή και άγνωσταακούστηκαν για τον άγιο των ημερών μας, ο κόσμος παρακολούθησε με ευλάβεια, με τον ηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος γνώριζε αρκετά καλά τον Αγιορείτη μοναχό, να περιγράφει με τον δικό του τρόπο τα ευλογημένα -άγιαχαρακτηριστικά του, όπως ο ίδιος τον έζησε από κοντά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γέροντας Εφραίμ παρέμεινε στην Αθήνα για δύο ημέρες, καθώς την επομένη εγκαινίασε το εκθετήριο μοναστικής τέχνης και προϊόντων τού κ. Μανώλη Βασαρμίδη, παρουσία του μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου. Κάτι που αποτελούσε επιθυμία πολλών πιστών αλλά και μοναχών, που οι ίδιοι επεξεργάζονται τα προϊόντα αυτά, αφιερώνοντας πολύ χρόνο της καθημερινότητάς τους, με αγάπη και προσευχή, όπως τόνισε και ο ίδιος ο Εφραίμ κατά τη διαδικασία των εγκαινίων.

Ο Γέροντας Εφραίμ μίλησε με λόγια συγκίνησης και δέους για τον Αγιο Παΐσιο, με προσωπικά του βιώματα και συζητήσεις που είχαν κάνει οι δυο τους, τονίζοντας ότι «ο Αγιος Παΐσιος κατοίκησε στις καρδιές όλων των ορθοδόξων», κάνοντας αναδρομή στο θεάρεστο έργο του και υπενθυμίζοντας ότι και σήμερα υπάρχουν άγιοι και δεν πρέπει να το λησμονούμε. Ο π. Εφραίμ από την πρώτη στιγμή έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήλο για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, αναφέροντας στην ομιλία του ότι «είναι μια μεγάλη ευλογία ότι είμαστε εδώ σήμερα και προβάλλουμε αυτό το ντοκιμαντέρ για τον Αγιο Παΐσιο».

Την εκδήλωση «άνοιξε» η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία με ύμνους από την Ακολουθία του Αγίου Παϊσίου, με χοράρχη τον κ. Γεώργιο Κωνσταντίνου.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μετέφερε τα συγχαρητήρια του κ. Ιερώνυμου για τις εκδηλώσεις αυτές της Μονής Βατοπαιδίου, «για την οποία αξίζει έπαινος για το φιλανθρωπικό της έργο, αλλά και για ό,τι κάνει», και, εμφανώς συγκινημένος, συμπλήρωσε: «Ο Αγιος Παΐσιος ήταν στη χειροτονία μου σε πρεσβύτερο στο Σινά». Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Αγιος Μάξιμος ο Γραικός» και διευθυντής τής Πεμπτουσία, Νίκος Γκουράρος, αναφέρθηκε στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, το οποίο στη συνέχεια προβλήθηκε. Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από την Καππαδοκία, τη γενέτειρα του Αγίου Παϊσίου, με τον άρχοντα μαΐστορα της ΜτΧΕ, Γρηγόριο Νταραβάνογλου.  

Βίος και αγιοκατάταξη

Ο Αγιος Παΐσιος γεννήθηκε το 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας, όπου με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή μεταφέρθηκε μαζί με την οικογένειά του αρχικά στην Κέρκυρα και τελικά στην Κόνιτσα, όπου έζησε έως το 1949. Είχε από νεαρός τον πόθο να γίνει μοναχός, ειδικά μετά την εμπειρία της εμφάνισης του Χριστού την οποία είχε σε ηλικία 15 ετών. Το 1953 αναχώρησε για το Αγιον Ορος για να γίνει εκεί μοναχός. Κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994 στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή. Εδειξε έναν άμετρο ζήλο για τη μοναστική ζωή.

Εζησε για περισσότερο από 40 χρόνια την αυστηρή ασκητική ζωή, με αυταπάρνηση, μεγάλες νηστείες, αγρυπνία και συνεχή προσευχή. Η κατάταξή του ως αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 13 Ιανουαρίου 2015, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 12 Ιουλίου. Το 2017 ανακηρύχθηκε προστάτης άγιος του στρατιωτικού σώματος των διαβιβαστών, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 12 Μαΐου 2018