Εξιτήριο από Ιπποκράτειο νοσοκομείο πήρε λίγο μετά τις 10 το πρωί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έπειτα από την επίθεση που δέχτηκε στον Λευκό Πύργο, στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ο κ. Μπουτάρης λόγω της αδιαθεσίας που ένιωθε μετά τη σωματική επίθεση σε βάρος του (δείτε εδώ) μεταφέρθηκε σε εφημερεύον νοσοκομείο της πόλης και οι γιατροί προχώρησαν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι κρίθηκε προτιμότερο να παραμείνει το βράδυ για νοσηλεία και το πρωί επέστρεψε στο σπίτι του.

«Οι εξετάσεις είναι καλές. Καθαρά για προληπτικούς λόγους οι γιατροί θέλουν να μείνω μέσα το βράδυ. Αυτό που έζησα ήταν εφιαλτικό. Ηταν κάμποσοι και με χτυπούσαν παντού, σε όλο μου το σώμα, με μπουνιές, κλωτσιές, όλα. Δεν νομίζω να ήταν Πόντιοι. Άλλωστε με τους Πόντιους έχω πάρα πολύ καλές σχέσεις. Έχω ορισμένες καθαρές καταστάσεις στο μυαλό μου για το πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία, αλλά δεν είμαι σε θέση και δεν θέλω να τις πω τώρα», δήλωσε, χθες το βράδυ, στη Voria.gr.
 
Λίγο πριν τη δήλωσή του, ο Γιάννης Μπουτάρης έδωσε κατάθεση στους αστυνομικούς της Ασφάλειας για το περιστατικό βίας που έζησε, ενώ στη συνέχεια κατάθεση έδωσε και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, η οποία ήταν δίπλα στον δήμαρχο σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου.
 
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προανάκρισης, η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης θα εξετάσει όλο το οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει διαθέσιμο στα ΜΜΕ και τα social media με στόχο τον εντοπισμό των δραστών.

Η επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις όλου του πολιτικού κόσμου:

Τσίπρας: Αυτοί που επιτέθηκαν είναι ακροδεξιοί τραμπούκοι

«Αυτοί που επιτέθηκαν στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες, ούτε συγκεντρωμένο πλήθος» δηλώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter και συμπληρώνει: «Είναι απλά ακροδεξιοί τραμπούκοι που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους».

ΝΔ: Να συλληφθούν αμέσως οι δράστες

Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει επίσης με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς τονίζει: «Οι δράστες της σημερινής φασιστικής επίθεσης πατριδοκάπηλων πρέπει να συλληφθούν αμέσως και η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η ανομία έχει ξεπεράσει κάθε όριο λόγω της απαράδεκτης ανοχής που επιδεικνύει στη βία απ' όπου κι αν προέρχεται».

Τζανακόπουλος: Ντροπή για τη φασιστική επίθεση εναντίον του Γ. Μπουτάρη

«Ντροπή για τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε ο Γιάννης Μπουτάρης σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Να μην επιτρέψουμε στο σκοτάδι να καταπιεί το φως της δημοκρατίας», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με ανάρτησή του στο Τwitter.

Κίνημα Αλλαγής:Τέτοιες τραμπούκικες, ανεπίτρεπτες συμπεριφορές πρέπει να απομονωθούν από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

«Το Κίνημα Αλλαγής καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Τέτοιες τραμπούκικες, ανεπίτρεπτες συμπεριφορές πρέπει να απομονωθούν από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

Τα ακραία στοιχεία που διέπραξαν αυτή την επίθεση αμαυρώνουν τη μέρα μνήμης και δεν έχουν καμιά σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ποντίων που τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους σε όλη τη χώρα τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του τουρκικού εθνικισμού.»

Σταύρος Θεοδωράκης: Μαζί σου Γιάννη...

Αμεση ήταν και η αντίδραση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε επίσης την επίθεση.

«Απόλυτα καταδικαστέα» χαρακτηρίζει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. «Η βία από όπου και αν προέρχεται, εναντίον οποιουδήποτε και αν στρέφεται, δεν έχει καμία θέση σε μια δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία. Καμία διαφωνία δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Τwitter.

Καταδίκη της επίθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

«Θύμα φανατικών εθνικιστών οι οποίοι παριστάνουν τους πατριώτες έπεσε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης. Κατά τη διάρκεια εορτασμού για τη γενοκτονία των Ποντίων, ο κ. Μπουτάρης δέχτηκε επίθεση, προπηλακίστηκε λεκτικά και αναγκάστηκε να αποχωρήσει» σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. «Καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση και τάσσεται στο πλευρό του δημάρχου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας για μια ακόμη φορά τη σταθερή του εναντίωση απέναντι σε κάθε φωνή και πράξη εθνικιστικής, θρησκευτικής και φυλετικής μισαλλοδοξίας».

Θεοχαρόπουλος: Ντροπή, αίσχος και οργή!

Ντροπή, αίσχος και οργή! Η τραμπούκικη επίθεση εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη προκαλεί κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η απερίφραστη καταδίκη αυτής της άθλιας επίθεσης είναι αυτονόητη. Η άμεση σύλληψη των δραστών είναι αναγκαία. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση όλων των δημοκρατικών πολιτών να απομονώσουμε άμεσα αυτές τις φασιστικές συμπεριφορές γιατί η ανοχή αποτελεί συνενοχή. Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι υπέρμαχος της ανοιχτής κοινωνίας που οραματιζόμαστε. Για αυτό αποτελεί στόχο ακραίων στοιχείων και εθνικιστών. Δεν θα τους περάσει, η βία θα ηττηθεί.