Κούφιες «προειδοποιήσεις» για το Αιγαίο πέλαγος απηύθηνε ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή τον εαυτό του, από το κατάστρωμα της φρεγάτας «Γκαζιαντέπ», στην οποία επιβιβάστηκε μαζί με τους άλλους αρχηγούς των Επιτελείων, στο πλαίσιο της ασκήσεως “Beyaz Firtina 2018”.

«Αν υπάρχει μια αποστολή στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο θα την εκπληρώσουμε το όραμα μας για τους συμπατριώτες μας και το Έθνος μας. Ας μην κάνουν κάποιοι λάθος υπολογισμούς» σημείωσε ο Στρατηγός Ακάρ για να προσθέσει, συμφώνως με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ»: «Ειλικρινά λέμε ότι θέλουμε να διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας πάντα με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, στις διμερείς συμφωνίες και τους θαλάσσιους κανόνες, αλλά πιστεύουμε πάντοτε ότι, ως μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, έχουμε ξεκινήσει με την αρχή:"Εάν πεθάνω, θα σκοτωθώ"».

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο, συμφώνως πάντα με τη «Χουριέτ» σημείωσε ότι «Εκτελούμε τις δραστηριότητες στην Αφρίν και διεξάγουμε τις δραστηριότητες στα νοτιοανατολικά της Ανατολής, εάν δε είναι απαραίτητο, αν υπάρχει έργο στο Αιγαίο στη Μεσόγειο, και σε άλλα πεδία θα το εκπληρώσουμε χωρίς να σπάσουμε τα μάτια μας για τη χώρα μας και την εθνικότητά μας, κανείς δεν πρέπει ποτέ να κάνει λάθος στον υπολογισμό των σχέσεων καλής γειτονίας, της φιλίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο, και πάντα εκφράσαμε την αδιάκοπη χρήση του διαλόγου και της επιχειρηματικής μας ένωσης».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «Παρακολουθούμε στενά τις δραστηριότητες στη Μαύρη Θάλασσα και μιλάμε στις παράκτιες χώρες ώστε η φιλία, η επιχειρηματική ένωση, το ειρηνικό περιβάλλον, η ασφάλεια και σταθερότητα να μπορούν να συνεχιστούν. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη συμμαχία των επιχειρήσεων μαζί τους. Οι συνεδριάσεις διεξάγονται σε διαφορετικούς χρόνους από αυτή την άποψη. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Αλλά όπως πάντα ο στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι, έτοιμοι και εξοπλισμένοι με όλα τα σύγχρονα περιστρεφόμενα όπλα, με εκπαιδευμένο προσωπικό, με εντυπωσιακή δύναμη ναυτικών δυνάμεων, όλοι εργαζόμαστε μαζί. Αυτό ισχύει και για την ξηρά και την πολεμική αεροπορία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί».