Μετά τα απανωτά χτυπήματα, τα οποία μάλιστα προανήγγειλε χωρίς να θορυβήσει ιδιαίτερα την αρμόδια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα ηγετικά στελέχη του «Ρουβίκωνα» καλούν τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν για επαφή. Δίνει ώρα, μέρα και τοποθεσία:

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισβολή στο κτίριο του ΣτΕ η οργάνωση έκανε επίδειξη δύναμης με ενισχυμένη παρουσία 50 ατόμων και σε συμμαχία με άλλες ομάδες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ένα από τα ηγετικά στελέχη του Ρουβίκωνα φρόντισε να δώσει κλίμα: «Θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις»...

Τα μωρά του Τόσκα

Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Τόσκας, αρκέστηκε να κάνει λόγο για «γραφικές πράξεις» προσθέτοντας ότι πρόκειται για πρωτόγονη πολιτική σκέψη και πως «πολιτικά κινούνται με τα τέσσερα σαν τα μωρά», ενώ ανέφερε πως προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

«Μετά την έφοδο του Ρουβίκωνα ακόμη και στο ΣτΕ δεν έχει πια σημασία αν τα μέλη του δρουν με την ανοχή του Μαξίμου ή με τον εσκεμμένο αφοπλισμό της αστυνομίας», ανέφερε η ΝΔ. Το Κίνημα Αλλαγής επιτίθεται στον «ανύπαρκτο υπουργό κ. Τόσκα και στην κυβέρνηση που παρακολουθούν από διακριτική απόσταση για να μην διαταράξουν τη δράση των χαϊδεμένων παιδιών τους».

«Η χώρα μοιάζει παραδομένη στη βία ακραίων στοιχείων, που δέρνουν προπηλακίζουν, εισβάλλουν σε δημόσια κτίρια. Φτάνει πια, ανοχή τέλος», σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής. 

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιρρίπτουν ευθύνες στην ηγεσία του υπουργειου Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος είθισται να τις αποφεύγει συστηματικά και να τις επιστρέφει στην αστυνομία, παρά τα δεκάδες κρούσματα βίας, τραμπουκισμών και ανομίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό ο Νίκος Τόσκας είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για τις επιδόσεις της Αστυνομίας με αφορμή τα όσα ειχαν συμβαί σε Αθήνα και περιφέρεια, με τις επιθέσεις αναρχικών και αντιεξουσιαστών σε ένδειξη αλληλεγγύης στον κρατούμενο, Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου.

Με αφορμή την κριτική που άσκησε στους αξιωματικούς της αστυνομίας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος, είχε πει ότι «είναι άδικο να τα ρίχνουμε στους αστυνομικούς και ο υπουργός το έκανε πράξη. Ο κ. Τόσκας στέλνει το μήνυμα της ανοχής. Ξέρει το ρόλο του. Όμως, πρέπει να αναλογίζεται τι έχει δείξει το προηγούμενο διάστημα», είχε πει χαρακτηριστικά. 

Η κοινή γνώμη πάντως διερωτάται. Εάν ο Νίκος Τόσκας είναι σε θέση, ως αρμόδιος υπουργός, να κινητοποιήσει την αστυνομία και να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας και ανομίας, όπως η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και τις καταδρομικές εφόδους, όπως η χθεσινή των μελών του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ.