Στο ερώτημα αν η σύλληψη του Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη ήταν προμελετημένη, η έδρα "Θουκυδίδης-Έδρα ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές» (του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) υποστηρίζει πως η απάντηση είναι θετική, κρίνοντας από την μετέπειτα στάση της Άγκυρας. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα Νέα, στην αναλυτική έκθεσή τής για τον Μάρτιο - Απρίλιο 2018 «Οι εξελίξεις στο διεθνή περίγυρο της χώρας», η επιστημονική ομάδα αναφέρει πως ότι «η τουρκική πολιτική ηγεσία φαίνεται να κινήθηκε στα πρότυπα της πολιτικής σύλληψης και παραπομπής στην τουρκική δικαιοσύνη δεκάδων ξένων υπηκόων, με τις χώρες των οποίων έχει πολιτικές ή άλλες διαφορές.

Η πολιτική αυτή που εφαρμόζεται τουλάχιστον το τελευταίο έτος απέναντι σε Δυτικές χώρες χρησιμοποιεί τους κατηγορουμένους ως μοχλό πίεσης ενάντια στις ίδιες τους τις κυβερνήσεις». Υπ’ αυτήν την έννοια, καταλήγουν στο συμπέρασμά τους οι συντάκτες της έκθεσης, «οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ενώ τα νομικά επιχειρήματα πολιτικό εργαλείο στη διάθεση της τουρκικής ηγεσίας.

Σημειώνεται ωστόσο ότι στο ίδιο ερώτημα, ανώτατη στρατιωτική πηγή του Πενταγώνου έχει υποστηρίξει πως η σύλληψη τους ήταν τυχαίο γεγονός το οποίο όμως εκ των υστέρων η Άγκυρα επιχειρεί να το εκμεταλλευτεί και να το εντάξει στη γενικότερη κρίση με την Ελλάδα.