Συμπληρώθηκαν σήμερα τέσσερα χρόνια από την ξαφνική απώλεια, σε ηλικία 68 ετών, του Υποναυάρχου ε.α. Γιάννη Θεοφανίδη ΠΝ, του θεωρούμενου και ως «πατέρα» των Ελλήνων βατραχανθρώπων και ασφαλώς του πιο «διάσημου» εξ αυτών, καθώς αποτέλεσε τον μέντορα πολλών εξ αυτών.


Ο Υποναύαρχος ΠΝ ε.α. Ιωάννης Θεοφανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1946. Ήταν γιος του Υποναυάρχου ε.α.Ιάσονος Θεοφανίδη και εγγονός του επίσης Υποναυάρχου ε.α.Ιωάννη Θεοφανίδη και πέμπτη γενεά κατ' ευθείαν γραμμή απόγονος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη εκ μητρός.
Ο Υποναύαρχος ε.α.Ιωάννης – «Ντάνυ» - Θεοφανίδης ΠΝ (1946-2014) αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1967 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος και μέχρι το 1970 υπηρέτησε σε αντιτορπιλικά και ναρκαλιευτικά του Στόλου. Εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ στις υποβρύχιες καταστροφές στους SEAL του Αμερικανικού Ναυτικού και στην Ελλάδα, στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) ως αλεξιπτωτιστής στατικού ιμάντα και ελευθέρας πτώσεως.


Ακολούθως υπηρέτησε ως αξιωματικός και κυβερνήτης σε πολλά πολεμικά σκάφη, ως διοικητής της τότε Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) του ΠΝ, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου της ελληνικής συμμετοχής στον Α' Πόλεμο του Κόλπου, όπου – συμπτωματικώς – πρώτος διοικητής της ομάδος των ΟΥΚ που είχε σταλεί εκεί, ήταν ως νεαρός Υποπλοίαρχος ο σημαρινός Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ, ως Διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως «Παλάσκας», και ως Ακόλουθος Αμύνης της Ελλάδος στη Βρετανία και την Ιρλανδία. Το 1995 τερμάτισε τη σταδιοδρομία του ως Αρχιπλοίαρχος και έλαβε το βαθμό του Υποναυάρχου ε.α.


Μετά την αποστρατεία του, εργάσθηκε ως ανώτερο στέλεχος σε ναυτιλιακές και κατασκευαστικές εταιρίες, συμμετείχε στην εκπόνηση μελετών και διετέλεσε πρόεδρος της εταιρείας UNICS Maritime Security Services Ltd με έδρα Ελλάδα και Κύπρο.
Τιμήθηκε με πολλά παράσημα και μετάλλια, ενώ συνέγραψε και τέσσερα βιβλία:
• «Η Εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κατά την περίοδο 1935 1945».
• «Ανορθόδοξος Πόλεμος».
• «Η χρήση των υποβρυχίων οχημάτων στις Ναυτικές Επιχειρήσεις»
• «Η αμφισβήτηση της Ισχύος δια του τρόμου»
Ήταν παντρεμένος με τρία παιδιά.

Αιωνία του η Μνήμη.