Ολοκληρώνεται τυπικώς αύριο η μεγάλη, τετραεθνής, άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά με απόλυτη επιτυχία σε όλους τους τομείς: Επιχειρησιακούς και διπλωματικούς.

Ήδη όπως μας είπε σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο οποίος ερωτήθη σχετικώς από την ιστοσελίδα μας, «Η άσκηση αυτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδος, υπήρξε απολύτως πετυχημένη και πρόκειται να έχει συνέχεια, καθώς οι τέσσερις αρχηγοί που βρεθήκαμε χθες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο, οι τρεις αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας και ο Σέρβος Αρχηγός Στρατού, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Σέρβο ομόλογό μου, συμφωνήσαμε αυτή η άσκηση να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική χώρα. Αποφασίσαμε του χρόνου η άσκηση να φιλοξενηθεί στη Σερβία και προσπαθούμε να πετύχουμε όπως για λόγους ιστορικούς και συνέχειας η άσκηση να διατηρήσει την ονομασία της ως “Salamis Storm 2018”. Πιστεύω να το πετύχουμε τελικώς γιατί ο συμβολισμός της ονομασίας αυτής είναι μεγάλος και διαχρονικός».

Κατά τη χθεσινή ημέρα «Διακεκριμένων Επισκεπτών» που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΕΔ είχαμε μερικές σημαντικές «πινελιές» στη σχεδίαση και διεξαγωγή της.

1)Έντονη διπλωματική παρουσία και ενδιαφέρον με την παρουσία πρέσβεων από την Κύπρο, το Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, και επίσημους στρατιωτικούς παρατηρητές από Κύπρο, Αίγυπτο, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ισραήλ και Πολωνία.

2)Πρωτοποριακά σενάρια, που αποδέχτηκαν και συνασκήθηκαν και οι ξένοι, όπως σενάριο μη συνεναιτικής νηοψίας σε επιστημονικό σκάφος που διενεργεί παράνομες έρευνες και δεν δέχεται έλεγχο. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Είτε «της απελευθερώσεως ομήρων που κρατούνται παράνομα από άλλη γειτονική χώρα» κλπ.

3)Οι ασκούμενες δυνάμεις ήταν μικτές με ηγετικό το ρόλο της Ελλάδος, και δεν ανατέθηκαν συγκεκριμένα σενάρια σε συγκεκριμένες χώρες. Όλοι εκπαιδεύτηκαν σε όλα. Πολύτιμη εμπειρία.

4)Πρώτη εμφάνιση του «εξειδικευμένου» ελικοπτέρου ΝΗ-90 Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας Στρατού. Το ελικόπτερο εντυπωσίασε καθώς οι κομάντος πραγματοποίησαν ταχύτατη καταρρίχηση (fast rope) κατεβαίνοντας από αυτό σε 20 δευτερόλεπτα, 12 κομμάντος, αριθμός τριπλάσιος αυτού που «κατεβαίνουν» τώρα από τα παλαιά UH-1H Huey!

5)Με ενέργειες του Αρχηγού Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, αντί να διατεθεί κάποιο σκάφος του Στόλου από αυτά που συμμετείχαν στη μεγάλη άσκηση «Καταιγίς 2018» πρότεινε και έγινε δεκτή η χρησιμοποίηση του βοηθητικού
του Στόλου, του φαρόπλοιου «Καραβόγιαννος», που προσομοιάζει πολύ περισσότερο με ένα «ερευνητικό» σκάφος!

Στην άσκηση που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ με επικεφαλής τον Υποστράτηγο Νικόλαο Φλάρη, συμμετείχαν οι εξής δυνάμεις:

* Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)

* Ζ' Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ΜΑΚ)

* Η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ)

* 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Ερεύνης – Διασώσεως (31 ΜΕΕΔ)

* 575 Τάγμα Πεζοναυτών (575 ΤΠΝ)

* Επιθετικά ελικόπτερα AH-64DHA Longbow Apache του 2ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (2ο ΤΕΕΠ)

* Μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook και UH-1H Huey του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ)

* Μεταφορικό ελικόπτερο ΝΗ-90 Ειδικών Επιχειρήσεων του 2ου ΤΕΑΣ

* Ελικόπτερο S-70B Aegean Hawk της Διοικήσεως Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ)

* Ελικόπτερο Super Puma της 384 Μοίρας Ερεύνης - Διασώσεως (384 ΜΕΔ)

* Δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16

* Το βοηθητικό σκάφος του Στόλου «Καραβόγιαννος»

Τα σενάρια της ασκήσεως “Salamis Storm 2018” περιελάμβαναν μεταξύ άλλων τα εξής αντικείμενα:

* Ρίψη αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσεως με άλμα HALO από ΕΤΑ.

* Αμφίβια καταδρομή από την Ζ' ΜΑΚ

* Εναέρια έφοδο από ελικόπτερο ΝΗ-90 ειδικών επιχειρήσεων του 2ου ΤΕΑΣ (Fast-ropping).

* Κατάληψη στόχου και απελευθέρωση ομήρων.

* Υποστήριξη από οχήματα ειδικών επιχειρήσεων Flyer και θωρακισμένα HMMW του 575 Τάγματος Πεζοναυτών.

* Εκκένωση τραυματιών με νοσοκομειακό ελικόπτερο UH-1H.

* Εκκένωση ομήρων και στόχων υψηλής αξίας από μεταφορικό ελικόπτερο CH-47D Chinook του 4ου ΤΕΑΣ, που προσγειώθηκε με εκπληκτική ικανότητα στο περιορισμένων διαστάσεων πεδίο αναφοράς του ΚΕΕΔ.

* Ρίψη ελαστικών λέμβων από ελικόπτερο CH-47D (Helocasting) από άνδρες της Διοικήσεως Υποβρυχίων Αποστολών.

* Μη συναινετική νηοψία (VBSS) από την ΔΥΚ με σκάφος RHIB

* Εναέρια έφοδο με καταρρίχηση ανδρών της ΔΥΚ από ελικόπτερο Aegean Hawk του ΠΝ.

* Διάσωση Μάχης ενός καταρριφθέντος φίλιου πιλότου από άνδρες της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Ερεύνης – Διασώσεως με ελικόπτερο Super Puma της 384 Μοίρας Ερεύνης Διασώσεως της ΠΑ.