Συμπληρώνονται σήμερα ακριβώς 100 ημέρες από την σύλληψη από τους Τούρκους των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και την έκτοτε παράνομη – καθώς επί τρίμηνο δεν τους έχει απαγγελεθεί επίσημη κατηγορία από τις τουρκικές αρχές – κράτησή τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανουπόλεως.

Από ελληνικής πλευράς, επί του συγκεκριμένου θέματος, υπάρχουν δύο αντιδράσεις, προερχόμενες από τους καθ’ ύλην «αρμοδίους», υπό την έννοια ότι οι παρανόμως κρατούμενοι Έλληνες είναι στρατιωτικοί, υπουργό Εθνικής Αμύνης στην έδρα του ΝΑΤΟ και τον Αναπληρωτή του στην Κάσο.

Πιο συγκεκριμένα:

«Κλείνουν τρεις μήνες από την παράνομη φυλάκιση των δύο στελεχών μας και δεν έχει απαγγελθεί ακόμη κατηγορητήριο. Πρόκειται όχι για Δίκαιο, πρόκειται για βαρβαρότητα Δικαίου, να κρατείται κάποιος για τρεις μήνες χωρίς να υπάρχει κατηγορητήριο. Την ώρα που η Ελλάδα - με την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη της, αποφασίζει αυτά που αποφασίζει, χωρίς να υπολογίζει τίποτε άλλο, γιατί εμείς έχουμε πολιτισμό του Δικαίου. Εμείς δεν συναλλασσόμεθα με την Τουρκία και ούτε μπαίνουμε στη λογική της ανταλλαγής, που αυτή διεκδικεί και θέλει αναφορικά με τους δύο στρατιωτικούς. Συνεχίζουμε την προσπάθεια» τόνισε ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης από την Κάσο όπου βρέθηκε, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, για να παραστούν στις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα της Κάσου το 1824.

Για το ίδιο θέμα στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας ΥΕΘΑ Π.Καμμένος, μετά το πέρας της συνόδου, με δήλωσή του τόνισε επί του θέματος τα εξής: «Ζήτησα λοιπόν να διευκρινίσει ενώπιον των Υπουργών εάν στηρίζει, εάν επιβεβαιώνει ή όχι τη δήλωση του αναπληρωτή Τούρκου πρωθυπουργού (Σημ.Συντ.: Περί «πακεταρίσματος» των 8 Τούρκων στρατιωτικών που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από σχετική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, λόγω παρελεύσεως του 18μήνου της προφυλακίσεως).

Όπως συνήθως κάνει η Τουρκία, μίλησε για άλλα αντί άλλων. Η απάντηση που είχε να δώσει ήταν ότι για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται παράνομα και χωρίς δίκη, χωρίς να έχουν καν υπάρξει κατηγορίες, συνεχίζει - λέει - η Τουρκία να εξετάζει τα ψηφιακά δεδομένα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους.

Επανήλθα, λέγοντας ότι η Ελλάδα απαιτεί να έχει μια απάντηση και ενώπιον των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και του Γενικού Γραμματέα, να πει η Τουρκία αν διατίθεται και αν προτίθεται να κάνει μια πράξη σε ξένη αλλά σύμμαχο χώρα στο ΝΑΤΟ, η οποία ουσιαστικά θα παραβιάζει και τις αρχές της συμφωνίας του ΝΑΤΟ και το διεθνές δίκαιο. Απάντηση καμία».