Σαν σήμερα, 8 Ιουνίου 2000, πέφτει νεκρός από την «17 Νοέμβρη» ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος Στίβεν Σόντερς. Δολοφονήθηκε σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια και έμελλε να γίνει ο τελευταίος στόχος πριν το τέλος της οργάνωσης καθώς δυο καλοκαίρια αργότερα (Ιούλιος 2002) ξεκίνησε η εξάρθρωσή της.


Είχε προηγηθεί ένας χρόνος απουσίας πριν από την επίθεση στον Σόντερς. Η «17 Νοέμβρη» εμφανίστηκε ξανά εκείνο το πρωί στη λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος της Φιλοθέης και έριξε 4 σφαίρες στον στρατιωτικό ακόλουθο. Ο Σόντερς τραυματίζεται σοβαρά και μεταφέρεται στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου και χειρουργείται. Ωστόσο, δεν καταφέρνει να επιβιώσει.


Ο Στίβεν Σόντερς ήταν Βρετανός στρατιωτικός και διπλωμάτης. Έλαβε τον βαθμό του ταξιάρχου και υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα.


Η «17Ν» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, δίνοντας τέλος σε μία συζήτηση που ήθελε την οργάνωση να δρα με πληρωμένους εκτελεστές και βρίσκοντας τυχαίο στόχο. Η 17Ν τόνισε πως ο λόγος που οδήγησε στην δολοφονία του Σόντερς ήταν ο ρόλος του στρατιωτικού, αλλά και της βρετανικής πολιτικής γενικώς, κατά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία και το Κόσοβο το 1999.


Ο απόηχος και οι ευθύνες


Η χήρα του Στίβεν Σόντερς, Χέδερ, ευχαρίστησε θερμά τον ελληνικό λαό για την υποστήριξή του μετά την τραγωδία. Όμως δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του ΥΠΕΞ της χώρας της, διότι θεώρησε ότι ο σύζυγός της αποτελούσε στόχο και παρ’ όλα αυτά δεν προστατεύθηκε επαρκώς.
Η Ελλάδα τότε βρισκόταν σε περίοδο… προ-ολυμπιακή. Οι προετοιμασίες για το 2004 ήταν πυρετώδεις και η ασφάλεια των Ολυμπιακών αποτελούσε θέμα που η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε από την κλειδαρότρυπα. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να διακυβευτεί.
Όταν ο Τόνι Μπλερ τηλεφώνησε στον Κώστα Σημίτη, εκείνο το τηλεφώνημα έμελε να σημάνει την αρχή του τέλους της 17Ν. Κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ εγκαθίσταται στην Αθήνα και οι δύο κυβερνήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Η Σκότλαντ Γιαρντ εκπαιδεύει τους έλληνες αξιωματικούς με αποτέλεσμα δύο χρόνια αργότερα, όταν σκάει η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού, η ελληνική αστυνομία να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη.


Το σχολείο της «Αγίας Αικατερίνης» της βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, απονέμει βραβείο αριστείας σε μαθητές του σχολείου προς τιμήν του διπλωμάτη με την ονομασία «Stephen Saunders Award for Good Citizenship».