Ολοκληρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Ναυτική Βάση Σούδας Κρήτης οι εργασίες του 9ου Ετήσιου Συνεδρίου του Κέντρου, με θέμα “Fostering Projection of Stability through Maritime Security: Achieving Enhanced Capabilities and Operational Effectiveness”.

Οι βασικές ενότητες του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν 125 σύνεδροι προερχόμενοι από 23 κράτη και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, περιέλαβαν την ανάλυση του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, την επιχειρησιακή συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και τις τεχνολογικές εξελίξεις, στο πλαίσιο εξετάσεως της βελτιώσεως των δυνατοτήτων και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητος στο πεδίο της θαλάσσιας ασφαλείας.

Μάλιστα κεντρικός ομιλητής του πολύ σημαντικού αυτού φόρουμ θαλασσίας ασφαλείας ήταν και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο οποίος παρουσίασε το θέμα “Maritime Capacity Building as a pillar to project stability. How to achieve operational effectiveness, through interoperability” (=Η οικοδόμηση ναυτικών δυνατοτήτων ως πυλώνας προβολής σταθερότητος. Πως να επιτευχθεί επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα μέσω της διαλειτουργικότητος).

Στην ομιλία του ο Έλληνας Αρχηγός αναφέρθηκε στις προκλήσεις ασφάλειας στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου και στην ανάγκη ενδυναμώσεως της ναυτικής διατάξεως του ΝΑΤΟ. Παράλληλα ανέδειξε την «εργαλειοθήκη» που έχει αναπτύξει το ΠΝ ως βάση για την οικοδόμηση ναυτικών δυνατοτήτων, η οποία εστιάζει στην εκπαίδευση και στην επιμόρφωση σε ατομικό επίπεδο, στην εξειδίκευση, στην επιχειρησιακή εκπαίδευση και στην αξιολόγηση επιπέδου μονάδος, καθώς και στην εκπαίδευση σε επίπεδο ομάδος πλοίων μέσω των ασκήσεων/ επιχειρήσεων σε εθνικό, διμερές, διεθνές και συμμαχικό επίπεδο.

Επίσης ο Αντιναύαρχος Τσούνης αναφέρθηκε στη διαλειτουργικότητα και στη συνέργεια, όχι μόνο σε ότι αφορά στον εξοπλισμό, αλλά κυρίως στη νοοτροπία των πληρωμάτων, ως μέσο επιτυχίας και συμβολής στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του ΠΝ.

Ο ίδιος τέλος συνοψίζοντας, επεσήμανε ότι το θαλάσσιο περιβάλλον προσφέρει το πιο γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη συνεργασιών και διαλόγου ενώ απαιτείται συναντίληψη προκειμένου ν’ ανταπεξέλθουμε σε όποια ενδεχόμενη κρίση.

Σημειώνεται ότι το ΚΕΝΑΠ είναι μονάδα που υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ, χρηματοδοτείται και χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ, διοικείται πάντα από Έλληνα αξιωματικό του ΠΝ βαθμού Αρχιπλοιάρχου, σήμερα είναι ο Αρχιπλοίαρχος Χάρης Ζησιμόπουλος ΠΝ, έχει Τούρκο υποδιοικητή και πολυεθνικό, διακλαδικό, επιτελείο και προσωπικό.