Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής στο Δίστομο για την 74η επέτειο από τη ναζιστική θηριωδία της 10ης Ιουνίου του 1944, που στοίχισε τη ζωή σε 218 ανθρώπους και οδήγησε στην καταστροφή της μαρτυρικής τότε κωμοπόλεως.


Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε πλήθος κόσμου, συμμετέχοντας στην πομπή προς το Μαυσωλείο όπου έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία καθώς και από τον πρέσβη της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ ο οποίος κατέθεσε το στεφάνι και γονάτισε στο μνημείο των θυμάτων, ενώ στην πομπή συμμετείχε και αντιπροσωπία Αυστριακών Γερουσιαστών, οι οποίοι επίσης κατέθεσαν και αυτοί δάφνινο στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων.


Με δήλωσή του (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ, σημείωσε ότι «το έγκλημα της Βέρμαχτ στο Δίστομο ανήκει στα μελανότερα κεφάλαια της γερμανικής κατοχής τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο φόνος αθώων γυναικών, ανδρών, παιδιών και γερόντων, με γεμίζει ντροπή και οδύνη. Τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ! Διδασκόμαστε και δεσμευόμαστε: ποτέ ξανά!»


Από την πλευρά των Διστομιτών «απάντησε», μέσω της ομιλίας του στην τελετή, ο δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας Ιωάννης Γεωργακός: «Μετά από 74 χρόνια από τη αποφράδα εκείνη ημέρα της Σφαγής των κατοίκων του Διστόμου είναι αυτονόητο: Ποιος ανέλαβε την ευθύνη αυτών των εγκλημάτων και πρωτίστως υπήρξε τιμωρία των θυτών και αποζημίωση των θυμάτων και των απογόνων τους σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου που ισχύουν από την μυθική εποχή και το διεθνές δίκαιο; Και η απάντηση είναι αυτονόητη και δυστυχώς αρνητική».


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Πολλοί πρόεδροι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές, όλοι σχεδόν οι Πρέσβεις της Γερμανίας στην Ελλάδα εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις βιαιοπραγίες και την Σφαγή στο Δίστομο.

Μόλις πριν λίγες μέρες, σε επίσημη παρουσίαση της βιογραφίας του Αργύρη Σφουντούρη, της εμβληματικής προσωπικότητας, συμβόλου του αγώνα ιστορικής δικαίωσης των θυμάτων της Σφαγής, ο νυν Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Πλέτνερ, δήλωσε πως διαβάζοντας για τις αποτρόπαιες πράξεις των ναζιστών προγόνων του αισθάνεται ντροπή και νιώθει την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη γι ´ αυτά. Η λεκτική αυτή αναγνώριση είναι ένα βήμα προόδου. Δεν αρκεί όμως μόνον αυτό. Για να υπάρξει μια κοινή συνειδητή κουλτούρα μνήμης σε κοινή ευρωπαϊκή πορεία είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί έμπρακτα η ευθύνη για το βαρύ τίμημα της ναζιστικής βίας».


Στην τελετή παρέστησαν επίσης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας εκπροσωπώντας τη Βουλή, ο οποίος ανέφερε ότι στην νέα σύνοδό της η Βουλή έχει δεσμευθεί να συζητήσει και να εγκρίνει το πόρισμα της επιτροπής για τις αποζημιώσεις και να σταλεί στα κοινοβούλια της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένου και της Γερμανίας ώστε να αναλάβει η Γερμανία τις υποχρεώσεις της.


Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Ν. Μαυραγάνης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, βουλευτές και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, η Αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι μαρτυρικών πόλεων και άλλοι επίσημοι.