Ο τίτλος του «Υποστρατήγου επί τιμή», μετά από σχετική εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου και απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, δόθηκε στον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ.Νικόλαο, κατά κόσμον Νικόλαο Χατζηνικολάου!


Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα φέρει ημερομηνία 30η Μαΐου 2018, όπου αναφέρει ότι «Απονέμουμε, σύμφωνα με τη διάταξη του εδαφίου τρίτου της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του ν.3883/2010, την ιδιότητα του Εφέδρου Αξιωματικού βαθμού Υποστρατήγου επί τιμή στον Χατζηνικολάου Νικόλαο του Σωτηρίου (ΣΑ: 130/091140/75), που γεννήθηκε το έτος 1954 στη Θεσσαλονίκη».


Είχε προηγηθεί σχετική απόφαση της 27 Μαρτίου 2018 του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και εν συνεχεία πρόταση του ΥΕΘΑ προς τον κ.Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ληφθεί από τον τελευταίο – ως προελέχθη – το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ.Νικόλαος έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός των Διαβιβάσεων και είνει εν ενεργεία μέλος του Συνδέσμου Αξιωματικών Διαβιβάσεων, τον δε Ιανουάριο του 2018 βρέθηκε στο ΓΕΣ, στη Διεύθυνση Διαβιβάσεων, για να ευλογήσει την κοπή της πίτας της Διευθύνσεως, παρουσία τότε και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή.


Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, συμφώνως με τις πληροφορίες, συνέβαλε τα μέγιστα παρασκηνιακώς για την ανακήρυξη του Αγίου Παϊσίου, ως προστάτη των Διαβιβάσεων, ύστερα από σχετική απόφαση του ΥΕΘΑ το 2017, λόγω του γεγονότος ότι ο Άγιος είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία ως διαβιβαστή στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, την περίοδο του αιματηρού Ελληνικού Εμφυλίου πολέμου.


Ασφαλώς και η απονομή του συγκεκριμένου τίτλου είναι καθαρώς τιμητικός και δεν επιφέρει άλλα δικαιώματα ή υποχρεώσεις, κυρίως χρηματικές. Όμως δεν ξέρουμε αν τέτοιες ενέργειες φέρνουν σε δύσκολη θέση τον σεμνό Μητροπολίτη, με τις πολύ σημαντικές σπουδές και αξία.
Το επόμενο βήμα βεβαίως θα είναι η απονομή από την Ιερά Σύνοδο του τίτλου του «Μητροπολίτη επί τιμή» και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τη σημαντική βοήθεια που προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Εκκλησία, ή ακόμα – ακόμα η απονομή του βαθμού του Υποστρα;τήγου επί τιμή, στον…Παπαφλέσσα, μετά μάλιστα το δεδικασμένο της απονομής του τίτλου της Υποναυάρχου επί τιμή στη…Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα!