Το πρόγραμμα της αποκτήσεως από τον Ελληνικό Στρατό των 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού και του συνόλου του συνοδευτικού εκπαιδευτικού υλικού και των ανταλλακτικών τους ήταν το κύριο θέμα στη συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκ.Στεφανή με τον αρμόδιο Αμερικανό αξιωματούχο για το προαναφερθέν πρόγραμμα Διευθυντή Διοικήσεως Κύκλου Ζωής Πυραύλων και Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού (AMCOM) Brian A. Wood.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τρόπους ενισχύσεως του ήδη γνωστού «πακέτου» με επιπλέον χορήγηση ανταλλακτικών και άλλων υλικών, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ. Συζητήθηκαν επίσης και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας με τον Αμερικανικό Στρατό και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Σημειώνεται ότι το όλο πρόγραμμα αφορά την απόκτηση 70 συνολικώς ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior, από τα οποία τα 30 θα είναι πλήρως επιχειρησιακά και εξοπλισμένα για αποστολές σε τάγματα επιθετικών ελικοπτέρων, άλλα 20 που θα έχουν μόνο έναν ασύρματο θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά ελικόπτερα στη νέα διακλαδική Σχολή Αεροπορίας Στρατού, όπου θα περνούν την αρχική εκπαίδευση στα ελικόπτερά τους από όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν ως πηγή ανταλλακτικών. Εκτός αυτών, το «πακέτο» περιλαμβάνει 4 εξομοιωτές από τους οποίους οι δύο είναι για πιλότους και οι άλλοι δύο για τεχνικού, πλήρες πακέτο με εργαλεία και ανταλλακτικό κλπ., συνολικού κόστους 49 εκατ.δολαρίων (τα πάντα), από τα 580 εκατ.δολάρια που ήταν το αρχικό ονομαστικό κόστος της αξίας του συνόλου του προσφερόμενου «πακέτου».

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της ιστοσελίδος μας μετά την ανακοίνωση της συναντήσεως από το ΓΕΣ από υψηλόβαθμή στρατιωτική πηγή, ότι η αμερικανική πλευρά επανεπιβεβαίωσε την πλήρη τεχνική υποστήριξη όλων των τύπων ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού για όλο το χρονικό διάστημα που αυτά θα είναι εν υπηρεσία στον ΕΣ.

Ακόμα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, εκτός από την ποσότητα των ανταλλακτικών που περιλαμβάνονταν στη σύμβαση των Kiowa παραχωρήθηκε εντελώς δωρεάν μεγάλη επιπλέον ποσότητα ανταλλακτικών από ελικόπτερα του τύπου αυτού που ήταν προς παραχώρηση σε άλλες χώρες αλλά τελικά δεν παραχωρήθηκαν και είχαν μείνει στις αποθήκες των Αμερικανών, με τα οποία – όπως υποστηρίζει η στρατιωτική πηγή – «εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη υποστήριξη των ελικοπτέρων για όλο το χρόνο της επιχειρησιακής τους εκμετάλλευσης».