Έντονες λαϊκές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η παραχώρηση του ιστορικού ονόματος της Μακεδονίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα Σκόπια καθώς και η αναγνώριση της Μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους πολίτες όλης της χώρας.

Στις Σέρρες, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας όπου ακούστηκαν υβριστικά συνθήματα κατά των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ του νομού, Αφροδίτης Σταμπουλή και Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά αντίστοιχα, ενώ στήθηκαν και κρεμάλες.

Μάλιστα, οι διαδηλωτές τοποθέτησαν σημαία των Σκοπίων στην είσοδο των γραφείων της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών και της βουλευτή του κόμματος Αφροδίτης Σταμπουλη, που πρόσφατα δήλωσε δημόσια το περιβόητο : «Βόρεια Μακεδονίας όπως Βόρεια Κορέα». Εξάλλου, ένταση προκλήθηκε και έξω από το γραφείο της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, με τους διαδηλωτές να αποδοκιμάζουν με υβριστικά συνθήματα τις τελευταίες επιλογές της («Κόλλια γ@μήσου, παραιτήσου»).

Σημειώνεται ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν σοβαρό πρόβλημα και στις Σέρρες, που θεωρούνται «κάστρο» τους, μια και εκεί εκλέγεται η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Το μέλος της Συντονιστικής επιτροπής των ΑΝΕΛ στο ν. Σερρών Ηλίας Σαμούρης, υπέβαλε την παραίτησή του με βαρείς χαρακτηρισμούς , κατηγορώντας την ηγεσία του κόμματος πως : «Σ' ένα βράδυ μας ξεφτιλίσατε και μας παραδώσατε βορά στα ιδεοληπτικά αριστερόστροφα και νεοφιλελέ όρνεα και συμφέροντα».