Ισχυρός σεισμός 5,3 βαθμών σημειώθηκε στις 8:14 το πρωί της Δευτέρας στο θαλάσσιο χώρο 27χλμ δυτικά της Μεθώνης και της Πύλου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 10 χιλιόμετρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Δρ Ευθύμιος Λέκκας του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας δήλωσε ότι η δόνηση ήταν μακριά από κατοικημένες περιοχές σε μια έντονα σεισμογενή περιοχή. «Το φαινόμενο παρακολουθείται» δήλωσε, εκτιμώντας πάντως ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Σε ερώτηση για το αν συνδέεται με το σημείο που έδωσε τους σεισμούς στην Καλαμάτα, ο κ. Λέκκας απάντησε ότι πρόκειται για διαφορετικό σημείο, έξω από τον μεσσηνιακό κόλπο. 

«Η περιοχή αυτή έχει υψηλή σεισμικότητα. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για την συγκεκριμένη περιοχή, πολύ περισσότερο που το επίκεντρο είναι στη Θάλασσα» δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος ανέβασε και ανάρτηση στο Facebook, αναφέροντας ότι το τελευταίο διήμερο είχαν σημειωθεί αρκετοί προσεισμοί.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Πάτρας και της δυτικής Πελοποννήσου γενικότερα. Χαρακτηριστικό της δόνησης ήταν η μεγάλη διάρκεια.

Ο δήμαρχος της Πύλου, Δημήτρης Καφαντάρης, είπε ότι ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, αλλά δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές. «Υπάρχει ηρεμία» σημείωσε, καθώς η περιοχή δίνει συχνά δονήσεις. Πάντως, ήδη σημειώνονται αρκετοί μετασεισμοί της τάξης των 2,4 και 3,8 βαθμών.