Τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του κλείνει φέτος το πρόγραμμα αμειβόμενης απασχόλησης και προσωπικής – επαγγελματικής ανάπτυξης, ReGeneration.

Το ReGeneration αποτελεί μια ενέργεια των Global Shapers Athens Hub, πρωτοβουλία του World Economic Forum, με στόχο την ενίσχυση της νεανικής απασχολησιμότητας και τη γεφύρωση του κενού, που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των νέων που έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους και των εταιρειών που δυσκολεύονται να βρουν στους σημερινούς αποφοίτους τις δεξιότητες που θεωρούν απαραίτητες. Οι αριθμοί του τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του εντυπωσιάζουν, καθώς πάνω από 500 νέοι άνθρωποι έχουν ήδη μπει στην αγορά εργασίας και περισσότερες από 180 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών, στηρίζουν το πρόγραμμα προσλαμβάνοντας υποψήφιους. Εντυπωσιακότερο όλων των αριθμών, είναι το ποσοστό ανανέωσης της συνεργασίας των… ReGenerators με τις εταιρείες τους μετά το πέρας της κατώτερης διάρκειας της σύμβασης (που ορίζεται στους 6 μήνες) – αριθμός που ξεπερνά το 80%.

Τι είναι το ReGeneration…

Το ReGeneration ξεκίνησε τη δράση του το 2014 ως το πρώτο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στην Ελλάδα, και έχει εξελιχθεί σε ένα ολιστικό πρωτοποριακό πρόγραμμα αμειβόμενης απασχόλησης (διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών) και προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, που απευθύνεται σε ταλαντούχους νέους πτυχιούχους, όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι ενδιαφέρονται να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και να ξεχωρίσουν στην Ελλάδα.

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά σε μία εταιρεία – συνεργάτη του προγράμματος θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Α. Να έχουν ηλικία έως 29 ετών

Β. Να έχουν αποκτήσει το πτυχίο τους

Γ. Να διαθέτουν από 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσίας

Δ. Να συμμετέχουν σε έξω-πανεπιστημιακές δραστηριότητες (π.χ εθελοντισμός).

Στη συνέχεια, ακολουθεί μία διαδικασία παραγωγικής αξιολόγησης όπου οι υποψήφιοι θα κληθούν να περάσουν μέσα από μια απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής, η οποία σύμφωνα με τους ιθύνοντες του προγράμματος, αποτελεί κομμάτι μίας γενικότερης εκπαίδευσης των υποψηφίων καθώς τους βοηθά τόσο σε επίπεδο εργασίας όσο και προσωπικής βελτίωσης και η οποία περιλαμβάνει άλλα δύο στάδια.

Αρχικά, οι υποψήφιοι θα περάσουν απ’ την διαδικασία των ψυχομετρικών τεστ που γίνονται σε μορφή παιχνιδιού (gamification) ώστε, όπως σημειώνει η ομάδα του ReGeneration, «να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την προσωπικότητα του υποψηφίου με ευχάριστο και συνάμα παραγωγικό τρόπο».

Το επόμενο και τελικό στάδιο αξιόλογης αξιολόγησης περιλαμβάνει μια συνέντευξη από έμπειρα στελέχη Ανθρωπίνου Δυναμικού που αξιολογούν το προφίλ των υποψηφίων. «Η συνέντευξη του υποψηφίου αφορά στην αξιολόγησή του ως ενός ολοκληρωμένου προφίλ για την ένταξή του στο πρόγραμμα και όχι στην εξασφάλιση κάποιας συγκεκριμένης θέσης. Γι’ αυτό η συνέντευξη δεν εξετάζει συγκεκριμένα επαγγελματικά προσόντα», και γίνεται στη βάση “Hire character-train skills”» διευκρινίζουν οι ιθύνοντες του προγράμματος και συμπληρώνουν: «Καλούμε στελέχη της αγοράς που δρουν ως αξιολογητές. Όχι, όμως, για να προσλάβει κάποιον στην εταιρεία του, αλλά για να αξιολογήσει τους υποψηφίους σε επίπεδο προφίλ – συμπεριφοριστικά. Από το στάδιο αυτό διαμορφώνεται η τελική λίστα των υποψηφίων που είναι έτοιμοι να προσληφθούν».

Οι τελικοί φιναλίστ του προγράμματος, οι ReGenerators κάθε κύκλου θα απολαύσουν μια σειρά από προνόμια.

Έχοντας δώσει ιδιαίτερο βάρος στο κομμάτι της εκπαίδευσης, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν έτοιμους επαγγελαμτίες, η ομάδα του ReGeneration μαζί με τους συνεργάτες τους προσφέρουν 64 ώρες εκπαίδευσης με έμφαση στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη στους φιναλίστ, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πρόσληψης τους από τις εταιρείες.

Επιπλέον, δίνουν στους υποψηφίους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε κοινωνικές δράσεις σε επιλεγμένες ΜΚΟ, ώστε να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
Τέλος, κατά τη διάρκεια του ενός έτους που θα παραμείνουν τα βιογραφικά τους διαθέσιμα στις εταιρείες, οι ReGenerators θα έρθουν σε επαφή με έμπειρα στελέχη της αγοράς που θα δράσουν ως μέντορες και θα τους βοηθήσουν να προετοιμαστούν καλύτερα για την επαγγελματική τους ζωή, μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα mentoring.

Τα εφόδια αυτά είναι που κάνουν τις εταιρείες να επιλέγουν το πρόγραμμα και τους υποψήφιους του κάθε φορά που θέλουν να καλύψουν μια junior θέση. Να σημειωθεί πώς η μοναδική συμβατική υποχρέωση μιας εταιρείας για να προσλάβει έναν υποψήφιο και να στηρίξει με τη σειρά της την προσπάθεια αυτή είναι η σύναψη 6μηνης κατ’ ελάχιστον σύμβασης και μισθός (κατ’ελάχιστον) στα 750 ευρώ μεικτά.


…ποια η σχέση των μελών του

Στα πλάνα των ιδρυτών του προγράμματος είναι η δημιουργία μίας κοινότητας (alumni) μεταξύ των ανθρώπων που μετείχαν συμμετείχαν σε παλαιότερους κύκλους τουστο πρόγραμμα προγράμματος. Οι συμμετέχοντες, άλλωστε, δεν χάνουν την ευκαιρία να κρατούν επαφή μεταξύ τους δημιουργώντας μία δική τους κοινότητα που οργανώνει τακτικά συναντήσεις και reunion.

«Δημιουργείται ένα δίκτυο “πρεσβευτών” με πολλά άτομα που αγαπούν το πρόγραμμα και αισθάνονται πολύ κοντά μας και σε κάθε ευκαιρία μιλούν για το ReGeneration και τις ευκαιρίες που τους έδωσε. Και αυτό για εμάς είναι η καλύτερη διαφήμιση του προγράμματος!», σημειώνουν οι υπεύθυνοι.

Η ακαδημία

Τον Μάιο του 2017 το ReGeneration, παραμένοντας δημιουργικά και εποικοδομητικά «ανήσυχο», παρουσίασε τον νέο πυλώνα της στρατηγικής του. Έχοντας εντοπίσει στην αγορά το κενό μεταξύ διαθέσιμων θέσεων εργασίας και κατάλληλα καταρτισμένων υποψηφίων, και επενδύοντας διαρκώς σε καινοτόμους πυλώνες, παρουσίασε το ReGeneration Academy, που φιλοξενεί προγράμματα εξειδικευμένης εκπαίδευσης, με στόχο να καλύψει το κενό αυτό, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση των hard skills. Η αρχή με το ReGeneration Coding School by kariera.gr, το πρώτο πρόγραμμα εκμάθησης Java προγραμματισμού στην Ελλάδα, για junior developers, που συνδέει άμεσα τους συμμετέχοντες με την αγορά εργασίας, επιχειρώντας έτσι να δημιουργήσει προσφορά στην ήδη αυξημένη υπάρχουσα ζήτηση. Οι συμμετέχοντες επιδόθηκαν σε περισσότερες από 260 ώρες hands-on JAVA Training, σε διάστημα 2 μηνών, ενώ πάνω απ΄το 93% των αποφοίτων έχει απορροφηθεί απ’ την αγορά.
Τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα οδήγησαν στο άνοιγμα δύο ακόμα στοχευμένων κύκλων εκπαίδευσης, το ReGeneration Academy of Digital Marketing Young Practitioners powered by Excelixi και το ReGeneration Academy of Data Science & Data Engineering powered by Code.Hub. Η επόμενη χρονιά θα φέρει για την ομάδα του ReGeneration ακόμα περισσότερες εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις τόσο σε παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας, όπως στον Τουρισμό, αλλά και σε ανερχόμενους κλάδους, όπως Machine Learning.


Οι άνθρωποι πίσω από την ιδέα

Το πρόγραμμα λειτουργεί χάρη στην καθημερινή προσπάθεια μίας εξαμελούς ομάδας, τα μέλη της οποίας είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους ωστόσο έχουν ένα μεγάλο κοινό: το πάθος τους να κάνουν το πρόγραμμα να πετάξει ακόμα πιο ψηλά, ώστε ακόμα περισσότεροι νέοι άνθρωποι να βρουν δουλειά και να παραμείνουν εδώ στην Ελλάδα.

«Ως συνιδρυτής του προγράμματος, το ReGeneration κατέχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και χαίρομαι που ύστερα από 4 χρόνια, κάτι που ξεκίνησε ως μια ιδέα, σταδιακά καθιερώνεται ως ο κατεξοχήν “one stop shop” οργανισμός τόσο για την απασχολησιμότητα, όσο και για την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη των νέων στην Ελλάδα», σημειώνει ο συνιδρυτής του Regeneration, Πάνος Μαδαμόπουλος – Μοράρης και συνεχίζει: «Καθημερινός μας στόχος, η διαρκής ανάπτυξη του προγράμματος μέσω, μεταξύ άλλων, της γεωγραφικής επέκτασης εκτός των συνόρων της Αθήνας, ώστε να δώσουμ ετην ευκαιρία συμμετοχής και εκπαίδευσης σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους από όλη την Ελλάδα, αλλά της περαιτέρω εξέλιξης του ReGeneration Academy, μέσω του οποίου και των στρατηγικών συνεργασιών μας, προσφέρουμε ένα ολιστικό φάσμα προγραμμάτων για skilling / re-skilling / upskilling σε γρήγορα ανερχόμενους και σε μεγάλη ζήτηση τομείς της αγοράς εργασίας».

«Σήμερα περίπου ένας στους τρεις πτυχιούχους ανώτατων σχολών απευθύνονται στο ReGeneration μετά των πέρας των σπουδών τους. Όραμά μας είναι να μπορούμε να εντάσσουμε κάθε χρόνο στα προγράμματά μας όλους τους αποφοίτους, ανεξαρτήτως σχολής και να αυξήσουμε -όσο μας επιτρέπει η δυσμενής κατάσταση στην αγορά εργασίας- τον αριθμό των αποφοίτων μας που προσλαμβάνονται μέσω του προγράμματος», καταλήγει ο κ. Μαδαμόπουλος-Μοράρης.

Από τη δική του πλευρά, ο Business Development Director, κ. Κωνσταντίνος Κίντζιος, σημειώνει: «Συνηθίζω να λέω πως όταν θα φτάσει η ώρα του προσωπικού μας απολογισμού, κάπου μετά τα 70, αυτό που θα έχει μείνει θα είναι η ουσιαστική προσφορά μας στον κόσμο αυτό, αυτά τα 5-10 πράγματα που κάναμε και θα μας θυμούνται και αυτοί οι 5-10 άνθρωποι στους οποίους θα έχουμε αφήσει βαθιά χαραγμένο ένα συναισθηματικό αποτύπωμα. Έτσι λοιπόν, ανάμεσα σε ένα πολύποδο επαγγελματικό σταυροδρόμι, πριν 18 μήνες πήρα την απόφαση να πω το μεγάλο ΝΑΙ στην αναγέννηση. Στην αναγέννηση τη δική μου, του επαγγελματικού σκοπού μου, μα πάνω από όλα στην αναγέννηση των δεδομένων στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων! Όχι, δεν ήταν για τις υλικές απολαβές, την προσφερόμενη φήμη ή το προδιαγεγραμμένο career path, αλλά για το πρόγραμμα που καθημερινώς και εμπράκτως προσφέρει απλόχερα ευκαιρίες σε εκατοντάδες αξιόλογους νέους να αναδείξουν και να αναπτύξουν το ταλέντο τους και να χτίσουν ένα λαμπρό επαγγελματικό μέλλον, εδώ, στην Ελλάδα μας. Με 500 και πλέον προσλήψεις νέων πτυχιούχων από 180 και πλέον εταιρείες πανελλαδικά, η προσλαμβάνουσα ηθική ανταμοιβή δε θα μπορούσε ποτέ να συγκριθεί με την οποιαδήποτε υλική. Γιατί το πάθος της ομάδας του ReGeneration έγκειται στο να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της, κάνοντας πράξη τα όνειρα εκατοντάδων νέων που ξεπροβάλλουν δειλά-δειλά από το πανεπιστήμιο, επενδύοντας σε αυτούς, προσεγγίζοντας ολιστικά την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και οδηγώντας τους εν τέλει στην «Ιθάκη» που αναζητούν».

Τέλος, η Project Manager, κ. Κατερίνα Κυπραίου, επισημαίνει: «Παραφράζοντας κάτι που έχει πει ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, δεν αρκεί να δουλεύεις απλά, πρέπει να είσαι αποφασισμένος να δουλεύεις για ένα σκοπό. Αυτό, μαζί με έναν όχι τυχαίο συνδυασμό άλλων συγκυριών, με έφεραν στην εξώπορτα του ReGeneration, μετά από χρόνια επαγγελματικής πορείας στο χώρο των επιχειρήσεων. Και κάπως έτσι ξεκίνησε (και συνεχίζει) ένα συναρπαστικό ταξίδι με μεγάλες προκλήσεις αλλά και τεράστια ηθική ικανοποίηση. Γιατί όταν ξέρεις ότι είσαι μέρος ενός μοχλού που δίνει κάθε φορά και μεγαλύτερη ώθηση .στο ξεκίνημα ακόμα και ενός μόνο νέου ανθρώπου, όταν καταφέρνεις να πείσεις ένα (ή και περισσότερα) λαμπρά μυαλά να μείνουν και να παλέψουν στη χώρα τους, τότε ξέρεις ότι κάνεις κάτι καλά!»