Τεράστια κυκλώµατα απάτης βρίσκονται πλέον πίσω από πολλές ηλεκτρονικές και έντυπες αγγελίες, µε θύµατα χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες που χάνουν µεγάλα χρηµατικά ποσά για να αποκτήσουν το… κενό. Τα κυκλώµατα πωλούν από πολυτελή τουριστικά καταλύµατα µέχρι πανάκριβα οχήµατα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ αλλοιώνουν τα συστήµατα ηλεκτρονικών πληρωµών, δηµιουργώντας ένα ολόκληρο δίκτυο παραπλανητικών αναφορών στο ∆ιαδίκτυο, χωρίς τίποτα από αυτό να είναι πραγµατικό…

Και, επιπλέον, µε τη χρήση δεκάδων καρτών κινητής τηλεφωνίας, που αντιστοιχούν σε αλλοδαπούς, αλλά και προσποιούµενοι ανώτατους αξιωµατικούς της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη τραπεζών υφαρπάζουν τεράστια χρηµατικά ποσά από πολίτες που νοµίζουν ότι βρήκαν την ιδανική ευκαιρία.

Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

Ενδεικτική της δράσης του κυκλώµατος είναι η δικογραφία -την οποία αποκαλύπτουν τα «Π»- που σχηµάτισε προ µερικών ηµερών η ∆ιεύθυνση ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος µε τη συµµετοχή της υπηρεσίας στη Βόρεια Ελλάδα για τη δράση σπείρας που προχωρούσε σε αναρτήσεις ηλεκτρονικών αγγελιών-δολωµάτων.

Οπως αναφέρεται στη δικογραφία της υπόθεσης, «τα µέλη της σπείρας αρχικά αναρτούσαν σε ιστότοπους και ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιµότητας (www. xe.gr, www.iwant2.gr, facebook.Inc) απατηλές αγγελίες πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών µεγάλης ζήτησης (κινητά τηλέφωνα και φορητοί υπολογιστές, ενισχυτές ήχου κ.ο.κ) σε τιµές κατώτερες αυτών της αγοράς. Οταν κάποιος αγοραστής επικοινωνούσε τηλεφωνικά και υπήρχε συµφωνία για πώληση συσκευής, το αιτούµενο χρηµατικό ποσό πιστωνόταν σε τραπεζικούς λογαριασµούς, που, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ήταν λογαριασµοί ιδιοκτητών πρακτορείων ΟΠΑΠ».  

Η «ΜΠΟΥΓΑΔΑ»

Προκειµένου να πληροφορηθούν τους τραπεζικούς λογαριασµούς των ιδιοκτητών των πρακτορείων ΟΠΑΠ χρησιµοποιούσαν το πρόσχηµα της κατάθεσης µεγάλων χρηµατικών ποσών σε δελτία στοιχήµατος, τόσο από τους ίδιους όσο και από πρόσωπα φίλα προσκείµενα. Επικαλούνταν τον υφιστάµενο έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων (capital controls) κι έτσι τους έπειθαν να τους γνωστοποιήσουν τον αριθµό του τραπεζικού τους λογαριασµού. Αφού κατέθεταν το ποσό στον εν λόγω λογαριασµό, τα µέλη του κυκλώµατος επισκέπτονταν το πρακτορείο και προχωρούσαν στη συµπλήρωση και κατάθεση των δελτίων στοιχήµατος που αφορούσαν σε αγώνες µικρής απόδοσης αλλά αυξηµένης πιθανότητας κέρδους. Αναφορές για εξαπάτηση πολιτών µέσω ψευδών καταγγελιών σηµειώθηκαν και στον δηµοφιλή ιστότοπο booking.com για εκµίσθωση ανύπαρκτων καταλυµάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Οταν κάποιος υποψήφιος εκµισθωτής επικοινωνούσε τηλεφωνικά και συµφωνείτο η εκµίσθωση του καταλύµατος, συµπλήρωνε διαδικτυακά τη σχετική φόρµα µε τον αριθµό της χρεωστικής ή πιστωτικής του κάρτας και ακολουθούσε η λήψη µηνύµατος από τον συγκεκριµένο ιστότοπο ως επιβεβαίωση της κράτησης. Ωστόσο, ύστερα από επιτόπια µετάβασή τους διαπίστωναν ότι το κατάλυµα δεν υφίσταται. Η πιο δηµοφιλής απάτη -όπως αναφέρεται στη δικογραφία- ήταν µε την εκµίσθωση πολυτελών καταλυµάτων µε την επωνυµία «Diamond Salonica VIP Rooms», που αποδείχθηκαν επίσης… αόρατα!

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι υφάρπαζαν χρήµατα µέσω των «ηλεκτρονικών πορτοφολιών» των δικαιούχων, αφού εκµαίευαν πληροφορίες -ακόµη και εµφανιζόµενοι ως υπάλληλοι τραπεζών- για τα πλήρη στοιχεία ταυτότητάς τους, τις πιστωτικές κάρτες τους κ.λπ. Τα δαιµόνια µέλη των κυκλωµάτων είχαν ανακαλύψει κι άλλα τρικ.

Οπως καταγράφεται, «προέβησαν στη δηµιουργία ιστοσελίδων χορήγησης δανείων µε προνοµιακούς όρους»! Επίσης, τα µέλη του κυκλώµατος όταν πίστευαν ότι τα θύµατά τους θα καταφύγουν στην ΕΛ.ΑΣ., προσποιούµενοι αρχικά τον υποδιευθυντή της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Θεσσαλονίκης και µεταγενέστερα τον διοικητή της Ασφάλειας Αθηνών, προσπαθούσαν να τους αποτρέψουν.  

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Πριν από µερικές εβδοµάδες, η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε 33 µέλη κυκλώµατος που είχαν προχωρήσει σε 237 εξαπατήσεις πολιτών µε τη µέθοδο της εικονικής πώλησης µεταχειρισµένων Ι.Χ., τροχόσπιτων, ανταλλακτικών κι άλλων ειδών, µε τα κέρδη τους να υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ. Τα µέλη του κυκλώµατος, πολλοί από τους οποίους ήταν Ροµά, εµφανίζονταν ως υπεύθυνοι εταιρειών και ιδιοκτήτες στόλου οχηµάτων που υποτίθεται ότι ήθελαν να τα αντικαταστήσουν, προκειµένου έτσι να δικαιολογήσουν την πώλησή τους σε χαµηλή τιµή.

Ακόµη παρουσιάζονταν ως ευαίσθητοι και προστατευτικοί γονείς, οι οποίοι πωλούσαν όχηµα το οποίο χρησιµοποιείται από το παιδί τους σε χαµηλή τιµή, επειδή φοβούνταν τροχαίο ατύχηµα. Οταν τα θύµατα ανακάλυπταν την απάτη, δέχονταν µάλιστα και απειλές…  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 30 Ιουνίου 2018