Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι με την άφιξη στην Κύπρο της απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, φθάνει η ώρα της αλήθειας στο Κυπριακό για όλους.

Τονίζοντας ότι η περίοδος μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι κρίσιμη για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κ. Λουτ να αποτελέσει διάδοχη κατάσταση αναλαμβάνοντας το ρόλο του τέως ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Αϊντα, αν κριθεί ότι υπάρχει η προοπτική να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Επίσης δήλωσε ότι η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα θα ακούσει τις πλευρές και ενδεχομένως να επανέλθει για διευκρινίσεις μετά τον πρώτο γύρο συναντήσεων.

«Κατά το ελάχιστον, θα πρέπει να προκύψει συμφωνία των μερών όσον αφορά την κατεύθυνση των συνομιλιών. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για νέα αποτυχημένη διεθνή διάσκεψη, αφού κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικότατες συνέπειες για το μέλλον του Κυπριακού», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Περαιτέρω ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα τύχει σήμερα εκτενέστερης ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας χθες στη δεξίωση του Γάλλου πρέσβη για την εθνική ημέρα της Γαλλίας, είπε ότι είχε ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να διαβιβάσει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν είναι δυνατή λύση του Κυπριακού με συνέχιση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων του 1960.