Τα parapolitika.gr ήρθαν σε επικοινωνία με τον μετεωρολόγο Αντώνη Λάλο ο οποίος δήλωσε πως η φωτιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί στην περιοχή Γεράνεια Όρη Κινέτας είναι σε αρκετά δύσκολο σημείο με τις καιρικές συνθήκες αλλά και το γεωμορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής να ευνοούν την εξάπλωση της, προσθέτοντας επίσης ότι δημιουργούνται ισχυρές ριπές από τη φωτιά.

Ειδικότερα, ο κ. Λάλος ανέφερε πως «είναι μία δύσκολη ημέρα γιατί είναι λίγο πριν αλλάξει ο καιρός» και συνέχισε τονίζοντας πως «για αυτό το λόγο είχε βγάλει η Πολική Προστασία δελτίο πως είναι μια μέρα που περιμέναμε αυτούς τους δυτικούς ανέμους και για αυτό φοβόντουσαν πως το βράδυ, και λόγο της ζέστης, μπορεί να πιάσει κάποια φωτιά και δυστυχώς έπιασε στο χειρότερο σημείο.

Ο αέρας

Ο κ. Λάλος τόνισε μεταξύ άλλων πως οι δυνατοί άνεμοι θα κρατήσουν μέχρι το βράδυ και μας εξήγησε πως «λόγω της φωτιάς οι άνεμοι μπορεί και να αλλάζουν διεύθυνση, να ελαττώνονται να ξαναενισχύονται» και συνέχισε επισημαίνοντας πως «η ριπή των 5-6 μποφόρ δεν είναι λίγη όταν πιάνει μία φωτιά και με δεδομένο πως το δάσος έχει ανεβασιές κατεβασιές είναι ο δρόμος τέτοιος κάνει διαφορές αλλαγές στη διεύθυνση της. Αξίζει να σημειώσουμε πως η ένταση των ανέμων μπορεί να οφείλεται και στην ίδια την φωτιά. Η μέση ένταση των ανέμων αυτή την στιγμή είναι γύρω στα πέντε μποφόρ, επειδή όμως η περιοχή είναι επιρρεπής στους δυτικούς ανέμους και το συγκεκριμένο σημείο έχει συνεχώς βουνά-πεδιάδες, βουνά-πεδιάδες ο αέρας ανεβοκατεβαίνει διαρκώς και αυτή η κίνηση των αέριων μαζών με τη φωτιά που ζεσταίνει και ανακατεύει τον αέρα ενισχύει τις ριπές. Γενικά αυτές οι φωτιές είναι να μην πιάσουν, άμα πιάσουν έστω και με τρία μποφόρ μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά γρήγορα πόσο μάλλον τώρα που έχει πέντε τέλος θέλω να αναφέρω πως μέχρι αύριο δεν αναμένεται να κοπάσει η ένταση του ανέμου και αν δεν έχουν καθαρίσει την περιοχή από τα ξερά χόρτα και η φωτιά δεν βρει εμπόδια, τότε αναμένεται να περάσει γρήγορα από αυτό το σημείο.

Η Βροχή

Όταν ρωτήσαμε τον κύριο Λάλο για το αν υπάρχει πιθανότητα βροχής εκείνος μας απάντησε πως «μακάρι να βρέξει μέχρι το βράδυ». Περιμένουμε κάτι βροχές αύριο το μεσημέρι στα όρια της Αττικής και ίσως τη νύχτα προς ξημερώματα. Στην συγκεκριμένη περιοχή όμως ίσως να μην βρέξει κι αυτό λόγο του αέρα, μακάρι να πάει και σε αυτό το σημείο. Ο καιρός αύριο θα είναι άστατος».