Ανασκόπηση της ως τώρα συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και επαναπρογραμματισμό ενεργειών από μέρους τους για τη συνέχεια εξέτασε το Συμβούλιο Αμύνης (ΣΑΜ) που συνεδρίασε εκτάκτως στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, υπό την προεδρία του υπουργού Π.Καμμένου, του ΑΝΥΕΘΑ Φ.Κουβέλη και για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευ.Αποστολάκη ΠΝ και των άλλων τριών αρχηγών των Κλάδων.                

Ο υπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε την καταστροφή ως «πρωτόγνωρη και βιβλική», ανέφερε ότι από τις 02:37 το ξεμέρωμα ως τώρα η φρεγάτα «ΕΛΛΗ», που ενεργεί ως «πλοίο ελέγχου και διοικήσεως» συντονίζοντας όλα τα άλλα σκάφη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας, έχει διασώσει και άλλα 88 άτομα, εκτός των 72 άλλων που είχε σώσει πριν κατά την πρώτη ώρα της εκεί παρουσίας της, συνολικώς 160 άτομα, κάποια εξ αυτών σε απόσταση ως και 4 ναυτ.μιλίων στα ανοικτά της Ραφήνας.

Ενδεικτικό στοιχείο ασφαλώς της απογνώσεως των πυρόπληκτων κατοίκων της περιοχής που μπήκαν απελπισμένοι στη θάλασσα για να σωθούν από την πύρινη θύελλα και ο αέρας τους παρέσυρε στα ανοικτά. Υπάρχουν ακόμα και οι 4 νεκροί που ανασύρθηκαν καθώς και τουλάχιστον ένας ακόμα αγνοούμενος, οπότε οι έρευνες στη θάλασσα συνεχίζονται.                

Σημείωσε επίσης ότι συνεχίζονται όλες οι επιχειρήσεις από πλευράς του προσωπικού και των μέσων των ΕΔ, από ξηράς με το προσωπικό της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών, από θαλάσσης και από αέρος με συντονισμένες δράσεις ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα, S-70B Aegean Hawk και CH-47D Chinook, καθώς και των αεροπυροσβεστικών αεροσκαφών που από το πρώτο φως σήμερα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού.                

Επισήμανε επίσης ότι από χθες το βράδυ επιχειρεί από την αεροπορική βάση Λαρίσης ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροπορικό όχημα «αναγνωρίσεως» MQ-9, ενώ, όπως σημείωσε, διατέθηκε και ένα UAV Global Hawk επιχειρώντας  από άλλο σημείο, ενώ ενεργοποιήθηκαν και ελληνικά UAV για πρώτη φορά σε τέτοιες αποστολές. Τα στοιχεία που θα προκύψουν από αυτές τις πτήσεις θα δοθούν, μέσω του ΥΠΕΘΑ, στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας.                

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδος μας αναφορικώς με το ότι και στην προηγούμενη βιβλική καταστροφή του 2007 ήταν υπουργός στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στις τωρινές πυρκαγιές είναι υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και επομένως μπορεί να κάνει συγκρίσεις και αν είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση της Πολιτείας και στις δύο περιπτώσεις, ο ΥΕΘΑ επισήμανε ότι το 2007 οι πυρκαγιές ήταν δασικές ενώ τώρα είναι «άλλες πυρκαγιές μέσα σε αστικό ιστό». Και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις τώρα. Βλέπω όμως ότι τώρα υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός. Δεν έχουμε ξαναδεί ανθρώπους να πέφτουν στη θάλασσα για να σωθούν και να σώζονται στα 4 ναυτ.μίλια από την ακτή» δήλωσε χαρακτηριστικά!                

Αναφορικώς με την «επανοργάνωση», όπως είπε, των δράσεων των ΕΔ για το αμέσως προσεχές διάστημα ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στα εξής:                

--Αναδιοργάνωση των στρατιωτικών περιπόλων που έτσι και αλλιώς γίνονταν σε δασικές περιοχές από προσωπικό των ΕΔ και της Εθνοφυλακής, είτε αμιγώς στρατιωτικώς είναι από κοινού με το Πυροσβεστικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία.                

--Ένταση των προσπαθειών για συχνότερη και πιο οργανωμένη παρουσία ενισχυμένη και από εναέριες περιπολίες των UAV ελληνικών και αμερικανικών.                

Τέλος, σε άλλο σημείο επισήμανε ότι ως τώρα δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν από πολίτες κανένα στρατιωτικό νοσοκομείο, παρόλο που ήταν όλα σε ετοιμότητα, ούτε χρειάστηκε να φιλοξενηθεί έστω και ένας πυρόπληκτος στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, που πρόσφερε 150 κλίνες και του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα που πρόσφερε άλλες 400 κλίνες.                

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών από τον ΥΕΘΑ, ο τελευταίος έχει διαδοχικές – «προγραμματισμένες», όπως ελέχθη - συναντήσεις με του πρεσβευτές της Γαλλίας και των ΗΠΑ.