Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 θα βρεθεί τελικά ενώπιον της ανακρίτριας διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα προκειμένου να απολογηθεί ο πρωην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και η συζυγός του Σταρούλα Κουράκου.

Το ζευγάρι το οποίο εκπροσωπείται από τον καθηγητή της Νομικής Σχολής, Άρη Χαραλαμπάκης, ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του.

Η κλήση τους από την ανακρίτρια αφορά το κακούργημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ποσού περιπου 1 εκατομμυρίου ευρω, για την υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος των φρεγατών.

Σε βάρος τους έχει συνταχθεί κατηγορητήριο 680 σελίδων. Το αδίκημα το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες τους αποδίδεται αφορά το ξεπλυμα βρωμικου χρήματος που φέρεται να συνδέεται με το εξοπλιστικό προγραμμα των φρεγατών, το οποπιο ειχε αναλάβει η γαλλική εταιρία «Thales». Στέλεχος της εταιρίας μάλιστα ειχε αναφερθεί σε δωροδοκία υπουργού, και η κατάθεση αυτή προφανώς έπαιξε βαρύνοντα ρόλο.

Ο συνήγορος του πρωην υπουργού, καθηγητής κ. Χαραλαμπάκης, επισήμανε πως «απο μια πολύ πρόχειρη ματιά του πολυσέλιδου κατηγορορητηρίου, προκύπτει ότι η κατηγορία αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων απο εγκληματική δραστηριότητα. Δηλαδή αναφέρεται οτι ενα ποσόν μεταφέρεται απο λογριασμούς στελεχών της εταιρίας του εξοπλιστικού, σε φιλικά προσωπα του περιβάλλοντος Παπαντωνίου και απο εκεί φτάνει σε λογαριασμούς της οικογένειας».

Παράλληλα, ο κ. Χαραλαμπάκης τονίζει επίσης «Απο αυτή την πολύ πρόχειρη μάτια δεν φαινεται να τεκμαίρεται η μεταφορά των χρημάτων απο τα προσωπα της εταιρίς σε λογαριασμούς των φιλικών προσώπων της οικογένειας Παπαντωνίου αλλά η μεταφορά αυτή είναι εικαζόμενη, κατα την κατηγορία». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λογαριασμοί για τους οποιους διερευνάται το ζευγος Παπαντωνίου ειναι οι γνωστοί 9 για τους οποίους εχουν ηδη καταδικαστεί για παραβάσεις του νόμου περι ποθεν έσχες.