Αδιευκρίνιστες παραμένουν, τέσσερις ημέρες μετά, οι συνθήκες που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά που "ισοπέδωσε" το κτίριο των ιταλικών στρατώνων και στο οποίο στο παρελθόν στεγάζονταν το Πολεμικό Μουσείο.

Η φωτιά στάθηκε αφορμή για να αποκαλυφθεί ότι ένα από τα ωραιότερα και ιστορικότερα κτίρια των Χανίων είχε αφεθεί στην τύχη του και παρέμενε αφύλακτο με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται σαν κατάλυμα από αγνώστους.

Μάλιστα, εικάζεται, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από άτομα που διέμεναν στο κτίριο ενώ την βραδιά που ξέσπασε η φωτιά, προσήχθη από τις πυροσβεστικές αρχές ένας 42χρονος Μαροκινός για ανάκριση.

Ο 42χρονος, διέμενε στο κτίριο και σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews, κατέθεσε στις αρχές οτι ενδεχομένως την βραδιά που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, μέσα στο χώρο να υπήρχε ακόμη τουλάχιστον ένα άτομο για το οποίο δεν γνωρίζει αν πρόλαβε να διαφύγει.

Ο 42χρονος ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και δεν ήταν σε θέση να δώσει περαιτέρω στοιχεία ενώ λίγη ώρα αργότερα μετά την προσαγωγή του, αφέθηκε ελεύθερος.

Ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και οι αρχές είναι ενήμερες και προετοιμασμένες ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απομάκρυνσης των χαλασμάτων, ανάμεσα στα συντρίμμια μπορεί να βρουν ακόμη και ανθρώπινη σορό.

Η επιχείρηση αυτή θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, καθώς μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε παρέμβαση στο χώρο δεν είναι ασφαλής, λόγω του υψηλού πυροθερμικού φορτίου που κάνει επίφοβη μια νέα κατάρρευση στα εναπομείναντα «όρθια» τμήματα του κτιρίου.

Σε αυτή τη φάση πάντως γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του δήμου και του Πολεμικού Μουσείου, για το πως θα οργανωθεί η επιχείρηση μέσα στο κτίριο αλλά και ποιος θα έχει την εποπτεία και την ευθύνη για αυτήν.

Πηγή: flashnews