Οι Ένοπλες Δυνάμεις, που συνδράμουν πλέον στην – «εν συνεχία» (follow-on) – επιχείρηση ανακουφίσεως και υποστηρίξεως των πυρόπληκτων κατοίκων της Ανατολικής Αττικής, στο Μάτι, στη Νέα Μάκρη στη Ραφήνα κ.λπ., κινούνται σε πολλαπλά επίπεδα, και πάντα επικουρικώς του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχει και τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο.


Ήδη από την πρώτη μέρα έχει ανακοινωθεί η χορήγηση 10ήμερης άδειας για όλα τα μέλη των οικογενειών των περιοχών που επλήγησαν καθώς και την άμεση μετάθεση των στελεχών και οπλιτών αυτών από τον Έβρο και από τα νησιά στη φρουρά που θα ζητήσουν.
Έχει δοθεί η δυνατότητα αναβολής στρατεύσεως για όλους τους στρατεύσιμους, οι οποίοι κατάγονται και διαμένουν στις περιοχές αυτές.
Η προαναφερθείσα «εν συνεχία» (follow-on) υποστήριξη των ΕΔ κυμαίνεται σε πέντε κυρίως επίπεδα.
Το πρώτο είναι της ενισχύσεως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.


Το δεύτερο με την συμμετοχή στελεχών των ΕΔ σε μικτά περίπολα με αστυνομικούς για να μπορούν να διενεργήσουν συλλήψεις αν αυτό απαιτηθεί, προς διευκόλυνση του έργου διερευνήσεως των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημίες προκειμένου να αναζητηθούν και να εντοπιστούν πιθανώς αγνοούμενοι.


Το τρίτο, της καταγραφής των καταστροφών που έχουν γίνει.
Το τέταρτο, της παροχής υπηρεσιών υποστηρίξεως των κατοίκων με την παροχή κινητών μαγειρείων για την εξυπηρέτηση των πυρόπληκτων κατοίκων, και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των εθελοντικών οργανώσεων, που βοηθούν στην περιοχή αυτή της τραγωδίας.


Το πέμπτο πως οι ΕΔ είναι έτοιμες με τις δυνάμεις του Μηχανικού του Στρατού που έχουν αναπτυχθεί και αναπτύχθηκαν καθόλη την διάρκεια της ημέρας σήμερα, ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό, και σε συνεργασίας με το υπουργείο Περιβάλλοντος στην επισήμανση των δένδρων που θα υλοτομηθούν και εν συνεχεία θα χρησιμοποιηθούν τα περισσότερα εξ αυτών, ως «φραγματοκορμοί» για την αποφυγή άλλης φωτιάς και για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή. Στο άνοιγμα κάποιων ρευμάτων που έχουν κλείσει από φερτά υλικά από τις φωτιές για να μην υπάρχει άμεσο πρόβλημα με πλημμύρες. Βέβαια στα βασικά αντιπλημμυρικά έργα, αυτά θα γίνονται πάντα με μελέτες του Υπουργείου Υποδομών, για να υπάρχει «ετοιμότητα» το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, και τις αναμενόμενες τότε φθινοπωρινές βροχές.


Επιπλέον και πέραν όλων των προαναφερθεισών δράσεων, οι ΕΔ έχουν θέσει στην διάθεση των Δημάρχων, όλες τις δυνατότητες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες βρεφονηπιαγωγούς που θα ενισχύσουν την δυνατότητα δημιουργίας βρεφονηπιακών σταθμών για τα παιδιά των πληγέντων περιοχών, καθώς από αύριο θα ανοίξουν εκτάκτως τρία δημοτικά σχολεία στη Ραφήνα και στο Μάτι για να απασχολούνται τα μικρά παιδιά και να ξεφύγει το μυαλό τους από την καταστροφή.
Εγκαταστάθηκε επίσης ένα πρόχειρο κινητό στρατηγείο που βοηθάει τον καλύτερο επιτόπιο συντονισμό και δράσεις, τόσο των ΕΔ αυτοτελώς, όσο και αυτών με τα Σώματα Ασφαλείας.