Στην έμπρακτη αλληλεγγύη που έδειξαν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Ελλάδα αναφορικά με τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική αναφέρθηκε, με συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90.1 FM» ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι «η Ευρώπη έδειξε την έμπρακτη αλληλεγγύη της από την πρώτη στιγμή μόλις ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας». Συμπλήρωσε δε, ότι, παρόλο που οι άλλες χώρες είχαν στραφεί στη Σουηδία, εστάλη ιδιαίτερα σημαντική βοήθεια και προς την Ελλάδα. «Η ευρωπαϊκή οικογένεια αντέδρασε πολύ θετικά και, παρά τις δυσκολίες, οι χώρες στήριξαν άμεσα την Ελλάδα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Επίτροπος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «θα βρει τον τρόπο να βοηθήσει την Ελλάδα».

Ερωτηθείς για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά και λοιπών ακραίων φυσικών και μη φαινομένων, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι «ο μηχανισμός βασίζεται αποκλειστικά στις διαθέσεις των κρατών. Αν τα κράτη – μέλη αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα φυσικών καταστροφών, θα υπάρξει πρόβλημα».

Τέλος, αναφορικά με την αναβάθμιση του μηχανισμού, τόνισε πως «θα είναι κενό γράμμα αν δεν έχει καλύτερο πρόγραμμα πρόληψης».