«Τα κάνει όλα και συμφέρει» απ’ ότι φαίνεται ο «πρωταθλητής» υπεργολάβος και μέλος της διοίκησης του Βόλος ΝΠΣ Γιώργος Ραΐδης. Το «σφιχταγκάλιασμα» της φυτευτής ομάδας από την Πιερία με τον Δήμο Βόλου έρχεται να αποδειχθεί από τα έργα που παίρνει με απευθείας αναθέσεις ένας κάποτε «ερυθρόλευκος» παράγοντας ο οποίος ωστόσο έχει αποστασιοποιηθεί από την ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου. Το γεγονός ότι με την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου και των Νομικών Προσώπων από την παράταξη του Αχιλλέα Μπέου συνοδεύτηκε και από δεκάδες πράξεις ανάθεσης στον εν λόγω εργολάβο μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι και προκαλεί εύλογα ερωτήματα για την σχέση που μπορεί να έχει η εύνοια που γνωρίζει με την συμμετοχή του στη διοίκηση της νεοφώτιστης ΠΑΕ Βόλος ΝΠΣ που «φυτεύτηκε» στην πόλη μας με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής του Αχιλλέα Μπέου. Ο αγαπημένος εργολάβος της Δημοτικής Αρχής Βόλου μάλιστα εκτέλεσε αρκετά από τα έργα ανακαίνισης του Δημοτικού Σταδίου Νεάπολης που χρησιμοποιούν οι «κυανέρυθροι» ως έδρα, με το αζημίωτο βέβαια.

Η ισονομία και η ίση αντιμετώπιση των βολιωτών επιχειρηματιών που ευαγγελιζόταν κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου 2014 ο Αχιλλέας Μπέος η οποίος εξελέγη με «σημαία» τον αγώνα που θα έδινε ενάντια στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και το σάπιο πολιτικό κατεστημένο πήγαν περίπατο, εδραιώνοντας ένα σύστημα όπου οι εξυπηρετήσεις και τα ιδιοτελή συμφέροντα ανθρώπων που πρόσκεινται στην δημοτική αρχή έγιναν απλώς καθημερινότητα. Τρανή απόδειξη η μακροσκελής λίστα των απευθείας αναθέσεων που περνούν κάτω από το «ραντάρ» του επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου. Οι εν λόγω αναθέσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν παράνομες, ωστόσο αναδεικνύουν μια τάση και μια προτίμηση που δεν έχει διαπιστωθεί για άλλον εργολάβο στα δημοτικά πράγματα την περίοδο διοίκησης Μπέου.

Τα πρώτα δείγματα γραφής για την σχέση που θα διαμορφωνόταν με τον εν λόγω εργολάβο είχαν φανεί από τον Οκτώβριο του 2014, όταν ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ επικαλούμενος ιδιαίτερες συνθήκες αποφάσισε να αναθέσει την εργολαβία αποκατάστασης του προαύλιου χώρου του παιδικού σταθμού «Αρίων» προϋπολογισμού 20.652 ευρώ απευθείας στον Γιώργο Ραΐδη. Την ενέργεια αυτή είχε καυτηριάσει η δημοτική σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Φωτεινή Κοκκινάκη, κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση ημετέρων, κατηγορίες τις οποίες απέρριψε εκείνη την χρονική στιγμή ο πρόεδρος του οργανισμού Γιώργος Βλιώρας. Η πάροδος όμως τεσσάρων ετών και ο αριθμός των απευθείας αναθέσεων στον εν λόγω εργολάβο από τη διοίκηση του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ πλέον να τον διαψεύδουν αποδεικνύοντας ότι κάθε άλλο παρά τυχαία δεν ήταν η επιλογή την δεδομένη στιγμή.

Την απευθείας ανάθεση είχε καυτηριάσει και η «Μαγνησία» η οποία σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Άρχισε απευθείας αναθέσεις έργων ο Αχ. Μπέος σε φίλους του – Στο μέλος της διοίκησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου Γιώργο Ραΐδη» στις 7 Οκτωβρίου 2014 έκανε λόγο ότι πρόκειται για πολιτικό φίλο του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου κάτι που ουδέποτε διαψεύστηκε.
Από τότε και μέχρι σήμερα ο εν λόγω εργολάβος έχει αναλάβει δεκάδες μικροεργολαβίες από τον Δήμο Βόλου, τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και τη ΔΕΥΑΜΒ συνολικού ύψους 143.786 ευρώ. Ο κ. Ραΐδης εκτελεί υδραυλικές εγκαταστάσεις, ελαιοχρωματισμούς, ανακαινίσεις, επισκευάζει στέγες, τοποθετεί γυψοσανίδες, καθαρίζει υδρορροές, τοποθετεί κουφώματα σε κτίρια, ράφια σε γραφεία, καθίσματα στο δημοτικό θέατρο βόλου «Μ.Μερκούρη» και άλλα πολλά.

Η συχνότητα με την οποία αναλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών και προμηθειών από τον Δήμο Βόλου και τα Νομικά του Πρόσωπα υποδηλώνει ότι υπάρχει σίγουρα άριστη συνεργασία και δεν υπάρχει ουδέν μεμπτό επ’ αυτού, η προτίμησή του όμως έναντι δεκάδων άλλων εργολάβων και προμηθευτών από τον Βόλο και τη Μαγνησία θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τους ανθρώπους της αγοράς για τον τρόπο που λειτουργεί ένας Δήμος όσο και τους πολίτες για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα χρήματα η Δημοτική Αρχή Βόλου.
Τα ερωτήματα που εγείρονται ωστόσο είναι σημαντικά και αφορούν στις εργασίες στα σχολεία οι οποίες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελούν μια ενιαία εργολαβία που έβγαινε σε διαγωνισμό με σκοπό την μείωση του κόστους από τα ποσοστά έκπτωσης που θα παρείχαν οι εργολάβοι που θα τη διεκδικούσαν. Το αν βγήκε κερδισμένος η ζημιωμένος βέβαια ο Δήμος Βόλου από τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις εργολαβίες είναι κάτι που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τη Δικαιοσύνη.

«Ανταγωνισμός» συζύγων για τη δουλειά

Εντυπωσιακό είναι πάντως το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την ανάληψη εργασιών από τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ για να προσδώσουν εικόνα «ανταγωνισμού» υποβάλλουν προσφορές ο Γιώργος Ραΐδης και η σύζυγός του που διαθέτει ατομική επιχείρηση με είδη θέρμανσης στη Νέα Ιωνία, με τη δουλειά να πηγαίνει τελικά στον σύζυγο.

Μ.Μιτζικός: Να καταθέσουν τα στοιχεία αν δεν έχουν να κρύψουν κάτι

Μιλώντας χθες το πρωί στο Ράδιο Ένα και τον Γιώργο Καρεκλίδη ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Βόλου» Μιχάλης Μιτζικός χαρακτήρισε υπερβολικά μεγάλο τον αριθμό των απευθείας αναθέσεων για μια συγκεκριμένη επιχείρηση, ζητώντας από την Δημοτική Αρχή να καταθέσει συγκριτικά στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις που έχουν γίνει. Αν ένας εργολάβος έχει λάβει εκατό απευθείας αναθέσεις και ο επόμενος τριάντα ή είκοσι ή πέντε, τότε υπάρχει ζήτημα, όχι μόνο πολιτικό αλλά και νομικό, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιτζικός. Αν υπάρχουν προνομιακές σχέσεις της δημοτική αρχής με ένα ή δύο άτομα σε σύνολο εκατό ή πενήντα που είναι στην πόλη μας, συνέχισε ο κ. Μιτζικός, εννοείται ότι αυτό θέτει και ποινικά ζητήματα τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθούν συνολικά στοιχεία για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Παράλληλα ζήτησε την παρέμβαση τόσο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας όσο και του ΤΕΕ εφόσον θίγονται τα συμφέροντα επιχειρήσεων αλλά και άλλων εργολάβων.

Καταλήγοντας ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου» επανέλαβε το αίτημα προς τη Δημοτική Αρχή που έχει ούτως ή άλλως κατατεθεί και με τη μορφή ερώτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, να καταθέσει αναλυτικά στοιχεία με συγκριτικό πίνακα και τα ποσά ανά υπηρεσία και ανά νομικό πρόσωπο για τις απευθείας αναθέσεις τόσο σε επιχειρήσεις του νομού όσο και εκτός νομού, τονίζοντας ότι και εκεί υπάρχει ζήτημα. «Είναι υπόλογη η Δημοτική Αρχή να καταθέσει τα στοιχεία μέχρι το τέλος της θητείας της τον Μαιο του 2019, κατέληξε ο κ. Μιτζικός.

Πηγή: magnesianews.gr