Κατεστραμμένοι δρόμοι, αποκαΐδια παντού και μια οσμή καμένου στην ατμόσφαιρα είναι η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσει ο επισκέπτης στις πληγείσες περιοχές μία εβδομάδα μετά τη φονική πυρκαγιά. Συνεργεία της ΔΕΗ σκάβουν για να περάσουν κολώνες για την ηλεκτροδότηση της περιοχής, χημικές τουαλέτες είναι διάσπαρτες παντού, λακκούβες και λιωμένα μέταλλα αποτελούν παγίδες για πεζούς και διερχόμενα αυτοκίνητα, ενώ στελέχη του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας περιπολούν διαρκώς στην περιοχή: αυτά συνθέτουν το παζλ της επόμενης ημέρας στο Μάτι, μια περιοχή που γνώρισε κυριολεκτικά τον όλεθρο. Το μέγεθος της καταστροφής τεράστιο.

Στην αυτοψία που διενήργησαν τα «Παραπολιτικά» διαπιστώθηκε ωστόσο και η έλλειψη συντονισμού και ενημέρωσης. Οπως μας ανέφερε ο Γιάννης Σμέρος, μηχανικός και μέλος του ΤΕΕ, που βρέθηκε αυτές τις ημέρες στις πυρόπληκτες περιοχές, οι διαδικασίες θα είχαν γίνει πιο γρήγορα και άμεσα, αν το υπουργείο είχε δεχθεί τη βοήθεια εθελοντών. «Φτιάξαμε έναν κατάλογο με εθελοντές που ξεπερνάει τους χίλιους και είναι στη διάθεση του κ. Σπίρτζη, ο οποίος αδια φόρησε και δεν μας έχει απαντήσει ακόμα», μας είπε και συνέχισε προσθέτοντας πως κατέθεσαν αίτημα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, «για να χαρτογραφήσουμε την περιοχή και να έχει ο κάθε ιδιοκτήτης τα δεδομένα, και ούτε σε αυτό μας έχουν απαντήσει». Ενώ όταν τον ρωτήσαμε τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα μας απάντησε πως «κάηκαν 12.600 στρέμματα. Θεωρούμε απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα τα τοπικά χωρικά σχέδια, που θα θέσουν όρους και προϋποθέσεις χρήσεων και δόμησης σε ολόκληρη την έκταση κάθε δήμου». Ο κ. Σμέρος επισήμανε πως η περιοχή έχει 156 δηλωμένα αυθαίρετα, αρκετά μη δηλωμένα και εκατοντάδες νόμιμες κατοικίες.

«Σίγουρα υπάρχουν λάθη, παραλείψεις και μία εντολή για εκκένωση που δεν δόθηκε ή δεν υλοποιήθηκε», κατέληξε. Εκτός όμως από τα σπίτια, καταστράφηκαν και αυτοκίνητα. Αυτά αναζητήσαμε και τα βρήκαμε στοιβαγμένα κατά εκατοντάδες σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στη Ραφήνα, ακριβώς κάτω από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, πίσω από τον Ιερό Ναό Αναλήψεως της Θεοτόκου, συνθέτοντας μια άμορφη μάζα σιδερικών, ένα νεκροταφείο αυτοκινήτων, που το καθένα περιμένει τον κάτοχό του να το αναγνωρίσει και να το διαγράψει από τα μητρώα του υπουργείου Μεταφορών. Οπως τόνισε στα «Π» η αντιδήμαρχος του Δήμου Ραφήνας, Δήμητρα Τσεβά, «αυτά τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα συγκεντρώθηκαν εκεί με απόφαση της Περιφέρειας» και συνέχισε επισημαίνοντας πως «οι κάτοχοι κάνουν μία δήλωση του Νόμου 105 με γνήσιο της υπογραφής, οπότε και ψέματα να έχει πει ο πολίτης, όταν θα γίνει ο συσχετισμός στοιχείων αργότερα, θα βρεθεί. Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα ΚΕΠ ή στον δήμο ή σε ένα αστυνομικό τμήμα Αυτό πρέπει να γίνει από όλους τους κατόχους των αυτοκινήτων και των δικύκλων που καταστράφηκαν, γιατί αλλιώς το κράτος θα τους καλέσει να ξαναπληρώσουν τέλη κυκλοφορίας».

Αλληλεγγύη

Το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης, ανιδιοτελούς προσφοράς και εθελοντισμού, που ξεκίνησε αμέσως μετά τη φωτιά και συγκλόνισε όλο τον κόσμο, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Μεγάλος αριθμός ρούχων, σκεπασμάτων, φαρμάκων, νερών και τροφίμων φτάνουν διαρκώς στο δημαρχείο Ραφήνας και αυτό ήταν κάτι που απαιτούσε και απαιτεί σωστή διαχείριση.

Οπως μας είπε και ο Σάββας Αραπκιλής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, που ανέλαβε το συγκεκριμένο «χαρτοφυλάκιο», υπήρξε ημέρα που κατεγράφησαν 1.500 εθελοντές. «Από το δημαρχείο Ραφήνας ξεκίνησε ο διαχωρισμός, η καταγραφή αλλά και η σωστή διανομή όλων των προϊόντων, για να μην πάει τίποτα χαμένο και κυρίως για να μην απογοητευτούν οι εθελοντές που ήρθαν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ένας εθελοντής που ήρθε με ωτοστόπ από την Πολωνία, για να μας βοηθήσουν», μας είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Φτιάξαμε έξι δομές, όπου αποθηκεύσαμε πράγματα, αφού τα καταγράψαμε και τα διαχωρίσαμε. Εκεί πάνε και όσα έρχονται σήμερα». Οπως ήταν φυσικό, στην επικοινωνία μας με τον κύριο Αραπκιλή συζητήσαμε και τι χρειάζονται οι πυρόπληκτοι σήμερα.

«Κατ’ αρχάς, πρέπει να σταματήσουν να έρχονται για λίγες ημέρες προϊόντα». Ο ίδιος ανέφερε ότι το ενδιαφέρον είναι συγκινητικό. «Εχουν έρθει άνθρωποι να βοηθήσουν από τη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο, άνθρωποι που τελειώνουν τη δουλειά τους και έρχονται εδώ και άνθρωποι που πήραν άδεια και δεν έκαναν διακοπές, για να κάτσουν εδώ και να βοηθήσουν. Ομως, όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνονται στοχευμένα. Αυτή τη στιγμή είμαστε πλήρεις», μας είπε και συνέχισε τονίζοντας πως «από τη Δευτέρα θα χρειαστούμε στοχευμένη βοήθεια».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 4/8/2018