Εννέα φονικές επιθέσεις της επονοµαζόµενης «νέας τροµοκρατίας» είναι πλέον στο µικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. Η Αστυνοµία δεν έχει εξιχνιάσει -εκτός της έκρηξης βόµβας που σκότωσε το 2010 τον υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και αποδίδεται στον Βασίλη Παλαιοκώστα- καµιά αιµατηρή ενέργεια µετά το καλοκαίρι του 2002, οπότε και εξαρθρώθηκε η «17 Νοέµβρη»! Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξουδετερώσει τις οργανώσεις «Επαναστατικός Αγώνας» και µεγάλο τµήµα της «Συνωµοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Ωστόσο δεν έχει διαλευκάνει σχεδόν κανένα από τα φονικά χτυπήµατα των ενόπλων, τα τελευταία 16 χρόνια.

Οµως, τον τελευταίο καιρό η ΕΛ.ΑΣ. έχει σχηµατίσει µία πλήρη εικόνα, πέρα από λάθη και ψευδαισθήσεις που είχαν υπάρξει τα τελευταία χρόνια. Ενας από τους φακέλους που παραµένουν ανοικτοί είναι για τους δράστες της δολοφονίας του Χαράλαµπου Αµανατίδη, φρουρού της κατοικίας του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην Κηφισιά το ξηµέρωµα της παραµονής της Πρωτοχρονιάς του 2005. Τουλάχιστον δύο άγνωστοι επιχείρησαν να του αφαιρέσουν το όπλο και, όταν εκείνος αντιστάθηκε, τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.

Την ευθύνη της επίθεσης δεν ανέλαβε καµία οργάνωση και το χτύπηµα παρέµεινε από τότε «τυφλό». Μετά την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» το 2010, αναδείχθηκαν εσωτερικά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. όπου υπήρχαν ενδείξεις για συµµετοχή στη δολοφονία ενός µέλους αυτής της ένοπλης οργάνωσης. Κύριο ρόλο στην έρευνα αυτή, αλλά και στην εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» και της «17Ν» είχε ο επί σειράν ετών υψηλόβαθµος αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Παπαγεωργίου. Πρόσφατα υπήρξαν νεότερες αναφορές, ότι ίσως το δεύτερο άτοµο στην επίθεση της Κηφισιάς ήταν άλλος αναρχικός, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή... Στις 28 Μαρτίου 2010, ένας 15χρονος Αφγανός έχασε τη ζωή του, όταν στα χέρια του έσκασε βόµβα που βρήκε σε κάδο απορριµµάτων, ενώ έψαχνε για να βρει φαγητό.

Τότε, τα µέλη των «Πυρήνων» και του «Επαναστατικού Αγώνα» αρνήθηκαν κάθε συµµετοχή. Οµως η ΕΛ.ΑΣ. εκτιµά ότι ίσως µέλη της δεύτερης ένοπλης οµάδας είχαν τοποθετήσει τη βόµβα. Νέα στοιχεία φαίνεται να έχουν συγκεντρωθεί για τα δύο αιµατηρά χτυπήµατα της «Σέχτας». Το πρώτο, τα ξηµερώµατα της 17ης Ιουνίου του 2009 στα Ανω Πατήσια, όταν ο 41χρονος υπαρχιφύλακας των ΕΚΑΜ, Αντώνης-Νεκτάριος Σάββας, ο οποίος φρουρούσε µια βασική µάρτυρα της υπόθεσης του «ΕΛΑ», που έδρασε την περίοδο 1973-1995, έπεσε νεκρός από 24 σφαίρες. Τα ξηµερώµατα της 19ης Ιουλίου 2010, η «Σέχτα» σκότωσε τον δηµοσιογράφο Σ. Γκιόλια. Από τις έρευνες που ακολούθησε, η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταλήξει στη βασική ένδειξη ότι η «Σέχτα» ουσιαστικά ήταν ένα τµήµα των «Πυρήνων», που επεδίωκε αιµατηρή δράση και τα µέλη της συνελήφθησαν µεταξύ φθινοπώρου του 2010 και τέλους του 2011. Από τότε η οργάνωση δεν εµφανίσθηκε, ενώ ενδείξεις για επαναδραστηριοποίηση της «Σέχτας» παρουσιάστηκαν σε σηµειώµατα µεταξύ µελών των «Πυρήνων» και του Χρ. Ξηρού.

Μία άλλη υπόθεση, που εξετάζεται, είναι η αιµατηρή ληστεία, στις 10/08/2012, σε υποκατάστηµα της Αlpha Bank στην Πάρο και η δολοφονία ενός 53χρονου οδηγού ταξί που είχε επιχειρήσει να ακινητοποιήσει τους δράστες. Για την υπόθεση αυτή είχε κατηγορηθεί και αθωώθηκε ο αντιεξουσιαστής Τάσος Θεοφίλου. Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει την περίπτωση ότι ίσως να πρόκειται για τους «ληστές του ∆ιστόµου». Οι επόµενοι δύο φόνοι, για τους οποίους η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να εξετάζει πληροφορίες, είναι αυτοί µε θύµατα δύο µέλη της «Χρυσής Αυγής», το 2013 στο Νέο Ηράκλειο, την ευθύνη για τους οποίους είχε αναλάβει η πρωτοεµφανιζόµενη και «µιας χρήσης» οργάνωση «Μαχόµενες Επαναστατικές Λαϊκές ∆υνάµεις».

Οι Αρχές εξετάζουν ένα νέο σενάριο, ότι η «δολοφονία των µελών της Χ.Α. και η δολοφονία της Πάρου έχουν κοινά πρόσωπα». Μία άλλη αιµατηρή ενέργεια, που παραµένει ανοικτή, είναι η δολοφονία στις 21/02/2015, στην περιοχή Κούβελα Στυλίδας, του αρχιφύλακα των Φυλακών ∆οµοκού, Σεραφείµ Γκαλιµάνη. Την ευθύνη ανέλαβε η «Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή ∆ικαιοσύνη», που εµφανίσθηκε και αυτή µόνο µία φορά. Η ΕΛ.ΑΣ. οδηγείται πλέον στο σενάριο ότι µια µεικτή οµάδα ποινικών και αναρχικών προχώρησε στη δολοφονία, µε βασικό λόγο ότι το θύµα είχε «σκληρή συµπεριφορά» σε γνωστό µεγαλοποινικό.

H ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται επίσης να γνωρίζει τον δράστη της δολοφονίας (7/06/2016) του Αιγύπτιου διακινητή ναρκωτικών µε το ψευδώνυµο «Χαµπίµπι» στα Εξάρχεια, που ανέλαβε η οργάνωση «Ενοπλες Οµάδες Πολιτοφυλάκων». Η δολοφονία αποδίδεται σε άτοµο του αναρχικού χώρου, ενώ έχει εξετασθεί η εµπλοκή και ποινικού µε δράση τη δεκαετία του ’90.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 4/8/2018