Στην Αττική δεν φυσούν δυτικοί άνεμοι (όπως αυτός που διέλυσε το Μάτι και πήρε 91 ζωές) και δεν υπάρχει κίνδυνος από αυτούς. Αυτό το λανθασμένο συμπέρασμα περιέχεται στο πολυσέλιδο Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών της Πυροσβεστικής του 2018, που αποκαλύπτουν Τα Νέα της Πέμπτης.

Στον σχεδιασμό προβλέπεται ότι στη βόρειο Αττική μπορούσε να φυσήξει οποιοσδήποτε άλλος άνεμος εκτός από δυτικό. Και αυτό το λάθος καθόριζε, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, το σχεδιασμό της Πυροσβεστικής αλλά και τα «μοντέλα» επέκτασης της πυρκαγιάς που ακολουθούν οι δυνάμεις της. 

Με βάση αυτό το σκεπτικό δεν υπήρχε κανένα ενδεχόμενο μια πυρκαγιά που ξεκινά από την Καλλιτεχνούπολη να κινηθεί προς την παραλία του Ματιού ή της Ραφήνας. Κάτι που τελικά συνέβη. Στη σελίδα 22 του εγγράφου που παρουσιάζει η εφημερίδα αναφέρεται: «Οι άνεμοι που επικρατούν σε ετήσια βάση στη Βόρεια Αττική είναι κυρίως Βόρειοι-Βορειοανατολικοί και παρατηρείται κάποια αύξηση της συχνότητας των Νότιων ανέμων τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Στην Ανατολική Αττική επικρατούν επίσης οι Βόριοι-Βορειοανατολικοί άνεμοι, ενώ αυξημένης συχνότητας είναι και οι Ανατολικοί τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.»