Έναν Γερμανό ειδικό επιστράτευσε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για να συγκροτήσει επιτροπή που θα ψάξει τα αίτια της καταστροφής στο Μάτι. Ο Δρ. Γκόλνταμερ είναι μέλος της ακαδημαϊκής Εταιρείας Μαξ Πλανκ (Μόναχο), δηλαδή ενός από τα παλαιότερα και υψηλότερου κύρους επιστημονικά ιδρύματα στη Γερμανία. Ο ίδιος ο Δρ. Γκόλνταμερ (που διδάσκει στο Φράιμπουργκ) έχει στις περγαμηνές του σειρά δημοσιεύσεων για φυσικές καταστροφές σε δασικές εκτάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Μάτι: Γυμνή η αποτυχία μέχρι και το ότι χρειάζεται Γερμανός για την έρευνα

Πάντως, ο Μικροπολιτικός των Νέων θυμήθηκε μια συνέντευξη που είχε δώσει πρόσφατα ο Γερμανός επιστήμονας στο ΑΠΕ. Κατά διαβολική σύμπτωση, οι απαντήσεις που έδινε στις ερωτήσεις που του γίνονταν ήταν το αφήγημα που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να κρύψει τις ευθύνες της. Περιέργως δε, είχε άποψη για καταστάσεις που δεν είχε ακόμα δει από κοντά.

Ιδού:

«Ερώτηση: Ήταν δυνατή η εκκένωση στο Μάτι, κατά τη γνώμη σας;

Απάντηση: Όχι, σε αυτές τις συνθήκες το τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει

Ερώτηση: Μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αποτρέχει την τραγωδία;

Απάντηση: Όχι, δεν ήταν αποτρέψιμη υπό τις δεδομένες συνθήκες, στη δημιουργία των οποίων συνέβαλε η ελληνική κοινωνία.

Ερώτηση: Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα στην Αττική, στην Κινέτα δυτικά και -η πιο τραγική- στο Μάτι ανατολικά. Ήταν δυνατή η κατάσβεσή τους, ειδικά στο Μάτι;

Απάντηση: Δύσκολα, αλλά ουσιαστικά όχι, διότι στο Μάτι η πυρκαγιά εξελίχθηκε εντός λίγων λεπτών.

Ερώτηση: Στο Μάτι έπνεαν ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα έως 120χλμ/ώρα. Είναι δυνατή η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες;

Απάντηση: Κρίνοντας κανείς εντελώς ουδέτερα και χωρίς να θέλει να κατηγορήσει κάποιον, θα πρέπει απλώς να πει πώς τέτοιου είδους καταστάσεις δεν είναι αντιμετωπίσιμες.»