Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών και δυνάμεων του Στρατού για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το μεσημέρι της Κυριακής στην Εύβοια. Όλη τη νύχτα επιχειρούσαν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 204 άτομα από τις ένοπλες δυνάμεις, 20 βυτιοφόρα και 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα. 

Υπενθυμίζεται ότι διατάχθηκε έγκαιρα η εκκένωση των χωριών που κινδύνευαν, ενώ από νωρίς πάρθηκαν από την Αστυνομία μέτρα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, ό,τι δηλαδή έπρεπε να έχει γίνει και στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Ειδικότερα, το Πυροσβεστικό Σώμα εκτιμώντας σε αυτήν την περίπτωση σωστά την κατάσταση, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς και τοπικούς παράγοντες πρόκειται ίσως για τη δυσκολότερη φωτιά στην περιοχή, εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, την εκκένωση της κατασκήνωσης που βρίσκεται στην περιοχή Δάφνη Ψαχνών, καθώς και της μονής Παναγιάς Γοργοεπήκοου.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα. Στη σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρεται: «Στην επιχείρηση κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Αναλυτικά, συμμετέχουν 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 204 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 18 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 30 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος 4 Α/Φ, 3 Ε/Π και 1 Συντονιστικό Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος.»

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα φωτιάς στην Εύβοια σε απόσταση 3χλμ από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ψαχνών Γ.Ψαθάς και σημείωσε ότι είναι ισχυρή η παρουσία των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι σύντομα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο. Αλλά και ο διοικητής της ΠΥ Εύβοιας, Βαγγέλης Παλιός, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα φωτιάς στην περιοχή των Ψαχνών. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η πυρκαγιά θα έχει κατασβεστεί πλήρως έως τις 11:00.

Mιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης δήλωσε και εκείνος ότι η φωτιά είναι ήδη υπό μερικό έλεγχο. Στα Παραπολιτικά 90,1 μίλησε και ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος ήταν από την πρώτη στιγμή στο σημείο.

Σημειώνεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από και προς τη βόρεια Εύβοια, για την οποία την Κυριακή -για λόγους ασφαλείας- είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

Ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης. 

Δείτε εικόνες και βίντεο από το σημείο

Κόκκινος ουρανός μέχρι την Αθήνα και τον Πειραιά

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» για πυρκαγιά τη Δευτέρα