Στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου πανεπιστημίου, κ. Άγγελος Συρίγος, με συνέντευξή του στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Δύο λαλούν» με το δημοσιογράφο Σωτήρη Ξενάκη.

«Υπάρχουν σημεία τα οποία σαφώς δεν ξέρουμε γιατί ήταν εντελώς αιφνιδιαστικό αυτό το οποίο συνέβη. Δηλαδή δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς έχει γίνει με την επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές, έχουμε μόνο τα συγχαρητήρια τα οποία έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών αλλά και ο αμερικανός πρέσβης προς τις ελληνικές διπλωματικές αρχές της Τουρκίας. Υπήρξε σίγουρα επικοινωνία, υπήρξαν επαφές, δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί κατά τα άλλα όμως επειδή χθες απελευθερώθηκε και ο πρόεδρος της διεθνούς αμνηστίας της Τουρκίας , ένα πρόσωπο που είναι μεν Τούρκος υπήκοος αλλά ήταν εμβληματική προσωπικότητα στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για την απελευθέρωση του, μπορούμε να πούμε ότι η Τουρκία προσπάθησε να περιορίσει την πίεση που είχε στο θέμα του Μπράνσον προχωρώντας σε μια σειρά από κινήσεις οι οποίες περνάνε μια σειρά από μηνύματα προς την Αμερική, προς την Ευρώπη και προς τις διεθνείς αγορές», επισήμανε ο κ. Συρίγος.

Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε ότι «ήταν ένα μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές ότι «μη με χτυπάτε άλλο επανέρχομαι σιγά-σιγά στη νομιμότητα» ενώ συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν και επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τη στιγμή που το θέμα των 8 φτάνει ενώπιον της Δικαιοσύνης και η Δικαιοσύνη λεει ότι δεν μπορούν να σταλούν στην Τουρκία δεν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα διαπραγματεύσεώς τους με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς».

«Ο βασικός λόγος για τον οποίο αφέθησαν ελεύθεροι ήταν η διαμάχη Αμερικής –Τουρκίας γύρω από τον Μπράνσον...», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Συρίγος επισήμανε πως «η κατάσταση δεν είναι καλή, εξακολουθεί να παραμένει πάγος στις ελληνορωσικές σχέσεις. ...Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται αλλά φαίνεται ότι έχει συμβεί κάτι σοβαρό το οποίο εξακολουθεί να παγώνει τις ελληνορωσικές σχέσεις».

Τέλος, για την αντίδραση της Ρωσίας, ανέφερε: «Μου έχει κάνει και εμένα εντύπωση και με έχει προβληματίσει δηλαδή ενώ στην αρχή περίμενα ότι οι Ρώσοι θα απαντήσουν πάρα πολύ σκληρά απαντήσανε με μεγάλη καθυστέρηση και ήταν αυτό το οποίο περίμενε κάποιος να κάνουν. Δηλαδή διώχνω δύο διπλωμάτες, μου διώχνεις δύο διπλωμάτες, απαγορεύω την είσοδο σε δύο διπλωμάτες, απαγόρευσαν την είσοδο στο διευθυντή του διπλωματικού γραφείου έχει έναν συμβολισμό αλλά δεν είναι κάτι ενώ περίμενα ότι η αντίδρασή τους θα είναι πολύ πιο έντονη αυτό με προβλημάτισε περαιτέρω για το τι ακριβώς έχει γίνει».