Περιστατικά με πρόκληση τούρκων ψαράδων κατά των Ελλήνων συναδέλφων τους -όπως αυτό στη Σαμοθράκη- συμβαίνουν συχνά αλλά χωρίς πυροβολισμούς, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 πρόεδρος ιδιοκτητών γρι γρι στην Καβάλα Γιάννης Μανιός.

Διευκρίνισε ότι το πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε σε διεθνή και ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο κ. Μανιός συμπλήρωσε ότι η περιοχή δεν φυλάσσεται και πως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί τέτοια περιστατικά με τη βοήθεια του αρμόδιου υπουργείου και των δορυφορικών συστημάτων.

«Αφού έχουν δορυφορικά συστήματα και ανά πάσα στιγμή ξέρουν πού βρίσκεται το κάθε σκάφος. Εμάς αν μας εντοπίσει το δορυφορικό σύστημα και μας πιάσει μέσα από τα 6 ναυτικά μίλια όταν δουλεύουμε στα διεθνή, δεν θα έρθει περιπολικό ή κάποιος, θα μας έρθει ένα χαρτί που θα λεει ότι παραβιάσατε το όριο, 1.000 ευρώ πρόστιμο και 10 μέρες κράτηση της άδειας του σκάφους και του καπετάνιου. Επειδή εμείς έχουμε υπογράψει και πάμε σύμφωνα με αυτά που λεει η ΕΕ αυτό αν το κάνανε και οι Τούρκοι δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα.»

Για τον τρόπο ψαρέματος: «Εμείς έχουμε προσαρμόσει τα εργαλεία μας ούτως ώστε το μικρό ψάρι να φεύγει από μέσα δηλαδή να μην πιάνουμε το γόνο. Έχουμε βάλει από μόνοι μας περιορισμούς σε ορισμένες περιοχές, από μόνοι μας το έχουμε προτείνει στο υπουργείο να μην πηγαίνουμε σε αυτές τις περιοχές κάποιους μήνες για να μεγαλώνουν τα ψάρια οπότε έχουμε αφήσει στο έλεος του Θεού αυτές τις περιοχές για τους Τούρκους. Οι γείτονές μας δεν έχουν κανέναν περιορισμό και εξολοθρεύουν από το νεογέννητο ψαράκι μέχρι και το μεγάλο. Έχουμε καταντήσει γραφικοί, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε βρεθεί σε κάποιο υπουργείο ή σε κάποια συνάντηση και να μην πούμε πρώτο θέμα αυτό με τους γείτονες και η απάντηση είναι τίποτα. Είναι πολύ δύσκολο το θέμα, πρέπει να συμμορφωθούν και πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να τους συμμορφώσουμε, αν θέλουνε να είναι για όλους το Αιγαίο πρέπει να συμμορφωθούνε αλλιώς να πάνε στα παράλιά τους. Μας χρωστάνε και μας παίρνουν και το βόδι από πάνω!»

Στο φως και νέες καταγγελίες

Νέες καταγγελίες έρχονται στη δημοσιότητα για την υπόθεση. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ψαράς κατήγγειλε ότι η τουρκική ακτοφυλακή έδεσε «με το έτσι θέλω» το αλιευτικό σκάφος του και τού ζήτησε χαρτιά του στα… διεθνή ύδατα!

Οι αλιείς ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ. «Τα μεγάλα σκάφη μας παίρνουν και τα δίκτυα, τα καταστρέφουν. Τι να κάνουμε; Ζητάμε να τηρηθεί το ναυτικό δίκαιο... Δεν υπάρχει για τους Τούρκους; Δεν βλέπουν τι γίνεται οι Ευρωπαίοι, οι Έλληνες, δεν το βλέπει κανένας;»  αναρωτήθηκε ο Παναγιώτης Μόσχος από το Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Λήμνου.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος των γρι-γρι Καβάλας Γιάννης Μανιός είχε καταγγείλει περιστατικό με πυροβολισμούς δυτικά της Σαμοθράκης.

 «Είχαμε ένα περιστατικό δυτικά της Σαμοθράκης προς τη Λήμνο, δύο μέρες πριν από το περιστατικό της Λέρου όπου μετά από φραστικό επεισόδιο μεταξύ Έλληνα και Τούρκου ψαρά, έπεσαν και πυροβολισμοί. Ο Έλληνας τράβαγε μπροστά με την μηχανότρατα, ήθελε να περάσει ο Τούρκος, ακολούθησε το φραστικό επεισόδιο και μετά ο Τούρκος τράβηξε όπλο και έριξε τρεις πυροβολισμούς και μια ριπή» κατήγγειλε ο κ. Μανιός.