Κατέπλευσε περίπου στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης στο λιμάνι της κρουαζιέρας, στην ακτή Ξαβερίου του Πειραιά, το επιβατηγό οχηματαγωγό Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε περί τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο γκαράζ του, ενώ έπλεε 8 ναυτικά μίλια ανοικτά της νησίδας του Αγ. Γεωργίου. Είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά στις 22:00 για τα Χανιά με 875 επιβάτες, 141 μέλη πληρώματος, 80 φορτηγά και 152 ΙΧ.

Η κατάσταση τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, καθώς λειτούργησαν τα αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης του πλοίου και από το σημείο όπου εκδηλώθηκε η φωτιά υπήρχε μόνο καπνός.

Κοντά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τη διάρκεια της επιστροφής του βρίσκονταν 9 πλωτά του λιμενικού σώματος, ρυμουλκά, φορτηγό αλλά και τρία επιβατηγά πλοία.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέδραμε από τη θάλασσα με 2 πυροσβεστικά πλοιάρια και ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ.

Επιβάτις του πλοίου που μίλησε στον ΣΚΑΙ δήλωσε ότι η κατάσταση από την πρώτη στιγμή ήταν υπό έλεγχο, καθώς λειτούργησαν τα συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης και το πλήρωμα ήταν καλά εκπαιδευμένο.

Οι επιβάτες φόρεσαν τα σωσίβια, υπήρχε ανησυχία, αλλά όχι πανικός, καθώς το πλήρωμα ενημέρωνε συνεχώς για τις εξελίξεις.

Άλλοι επιβάτες βέβαια σημείωσαν το γεγονός ότι ακόμα δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τα ΙΧ αυτοκίνητα και ποτέ θα μπορέσουν να τα παραλάβουν.

Δηλώσεις Σαντορινιού

«Η διαδικασία αποβίβασης των επιβατών του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χωρίς προβλήματα και τραυματισμούς, μετά τη συντονισμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Αυτή τη στιγμή προχωράμε στην προσπάθεια πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς και στη συνέχεια θα ακολουθήσει έρευνα για τα αίτια που την προκάλεσαν» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, τα οποία θα μεριμνήσουν για τα οχήματα των επιβατών. Όσα οχήματα έχουν υποστεί ζημιές αναμένεται να αποζημιωθούν από την ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου.