apbb1p8jqqbppbxfokdc
Ελλάδα

Νέα μήνυση συγγενών για την εθνική τραγωδία στο Μάτι

Τι αναφέρουν στο κείμενό τους οι 16 συγγενείς οκτώ θυμάτων

Νέα μήνυση από 16 συγγενείς οκτώ θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στην Αν. Αττική κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Με τη μήνυση ζητείται η απόδοση ποινικών ευθυνών για τα αδικήματα της έκθεσης κατά συρροή, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια.


Συγκεκριμένα οι συγγενείς των θυμάτων στρέφονται κατά του πρώην γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Ιω. Καπάκη, της περιφερειάρχου Αττικης Ρένας Δούρου, του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκη, του Δημάρχου Ραφήνας, Ευαγγ. Μπουρνούς, των αρμοδιων αξιωματικων των πυροσβεστικού Σωματος και της ΕΛΑΣ και κατά των υπευθύνων του λιμενικού σώματος για την περιοχή της Ραφηνας και του Μαραθώνα.

Τι αναφέρουν στη μήνυση:

«Δυστυχώς οι άνθρωποι μας βρήκαν τραγικό θάνατο, πληρως εγκαταλελειμμένοι τοσο απο την Περιφέρεια και τους Δήμους όσο και από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, αλλά και τους απλούς, κατά το νόμο αρμόδιους και υπεύθυνους και αυτό έγινε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την πολιτική προστασία.

Δεν είχαν ληφθεί τα καταλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, δεν καθαρίστηκαν οι δρόμοι, οι πλατειες και τα οικόπεδα από τα ξερά χόρτα και κλαριά, δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την άνοιξη του 2018) οπως προβλέπεται από το νόμο 3013/2002 και τον Ξενοκράτη, σχετικό σχέδιο αντιμετωπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων κι γεγονότων όπως και για πυρκαγιά. Δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι πολιτες και οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Αττικής, οτι την επόμενη μέρα υπήρχε μέγας κίνδυνος πυρκαγιάς. Δεν συνεκλήθησαν όπως προβλεπει ο νόμος την προηγούμενη μέρα της πυρκαγιάς τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΟΠΠ για την Περιφέρεια και ΣΤΟ για τους Δημους) για την αντιμετώπιση της τυχόν πυρκαγιάς και τον εν γένει συντονισμό, ο οποίος ειναι αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών».

Παράλληλα, τονίζουν πως παρά το γεγονός ότι υπήρχε προειδοποίηση μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα και δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πυροσβεστικά οχήματα, με αποτέλεσμα ήταν όταν στις 16:30 που εκδηλώθηκε η φωτιά ατο Νταού Πεντέλης, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξη της.

Οι συγγενεις των θυματων περιγραφουν τις τραγικες αυνθήκες κάτω από τια οποίες χάθηκαν οι άνθρωποί τους, όπως αυτή μιας ξλικιωμένης γυναίκας η οποία έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί από τη φωτιά. «Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καραβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτης της πλήρους αδιαφορίας και των λιμενικών βρήκαν τραγικό θάνατο, πνίγηκαν πολλοι άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι όπως και η μητέρα μας».

Την ίδια στιγμή τονίζουν ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Αττικής υποτίμησαν την κατάσταση και την υποβάθμισαν για αυτό εξαρχής δεν υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση. Ο πληρεξούσιας δικηγόρος των 16 συγγενών θυμάτων, Αντώνης Φούσας μετά τη κατάθεση της νέας μηνυτήριας αναφοράς επισήμανε πως: «Ειναι ανάγκη το καταγραφικό της πυροσβεστικής να φτάσει στον εισαγγελέα για να φανουν τί τηλεφωνήματα έγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της πυροσβεστικής για να φανεί το αν υπήρχαν στην περιοχη οχήματα.»