Χιλιάδες επισκέπτες στις Σπέτσες για την αναπαράσταση της ναυμαχίας
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, φορέων, συλλόγων κ.α.
Πλήθος επισκεπτών παρακολούθησε απόψε την αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας των Σπετσών που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1822. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο δήμος Σπετσών διοργανώνει την «Αρμάτα» που περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες κορυφώνονται με την αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας στις 8 Σεπτεμβρίου 1822, μέσα σε μία πανδαισία πυροτεχνημάτων, και βεγγαλικών.
«Οι Σπετσιώτες 156 χρόνια μετά συνεχίζουμε να τιμούμε την κορυφαία για το νησί μας επέτειο. Οι Σπετσιώτες συνεχίζουμε να γιορτάζουμε και να θυμόμαστε γεγονότα και μορφές που άφησαν το στίγμα τους ανεξίτηλο στην πορεία αυτού του τόπου» επισήμανε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σπετσών, Παναγιώτης Λυράκης. Ακόμη σημείωσε: «Ο τόπος αυτός ανέδειξε άγιους κι ήρωες, καπετάνιους και καπετάνισσες, επώνυμους κι ανώνυμους αγωνιστές κι εμείς συνεχίζουμε να τους θυμόμαστε και θα το κάνουμε πάντα, θα θυμόμαστε σε πείσμα των καιρών και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Γιορτάζουμε αυτή τη μέρα για να πάρουμε μαθήματα και παραδείγματα, κι αυτά δεν είναι μόνο νίκες κι αυτοθυσίες αλλά και ήττες και πικρές σελίδες κι εμφύλια πάθη, από όλα διδασκόμαστε, όλα μας καθοδηγούν και μας παραδειγματίζουν, όλα είναι ωροδείκτες στην πορεία μας σαν έθνος και κοινωνία». Καταλήγοντας, τόνισε: « Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται είναι ευκαιρία στοχασμού των περασμένων, οπωσδήποτε εθνικής ανάτασης, ανάπαυλας από την καθημερινότητα κι ευκαιρία συγκέντρωσης κι ανταμώματος εδώ στις Σπέτσες της θυσίας, της ομορφιάς, του τουρισμού. Εύχομαι όλοι να είμαστε προσανατολισμένοι στα ιδανικά του ‘'ελευθερία, δημοκρατία κι αλληλεγγύη''».
Επιπλέον, λίγο πριν την έναρξη της αναπαράστασης της ναυμαχίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι καθώς και για τον Φίλιππο Δεμερτζή- Μπούμπουλη εμπνευστή και δημιουργό του μουσείου της Μπουμπουλίνας.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, φορέων, συλλόγων κ.α.
Ο φιλόλογος Βασίλης Μπακύρας εξιστόρησε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, σε κείμενα του επίσης φιλόλογου Παύλου Παρακευαΐδη.
Ξεχωριστό σημείο της βραδιάς η ρίψη των εντυπωσιακών πυροτεχνημάτων που σήμαναν τη λήξη των αποψινών εκδηλώσεων.