Μπορεί το θέµα να µην µονοπωλεί πλέον την επικαιρότητα, παρ’ όλα αυτά οι συγγενείς των θυµάτων της φωτιάς στο Μάτι θρηνούν καθηµερινά τον άδικο χαµό των δικών τους ανθρώπων. Ενα µεγάλο «γιατί» ταλανίζει τη σκέψη τους, ενώ δεκάδες είναι τα ερωτήµατα που παραµένουν αναπάντητα. Οσο περνάει ο καιρός, οι πληγές πονάνε ακόµη περισσότερο, ενώ ο χρόνος γίνεται αδυσώπητος για αυτούς που έµειναν πίσω και αναζητούν το δίκιο τους στα δικαστήρια για τους δικούς τους ανθρώπους, που έφυγαν από τη ζωή µε αυτόν τον τραγικό τρόπο. Αλλη µία οµαδική µήνυση συγγενών οκτώ θυµάτων κατατέθηκε πριν από µερικές ηµέρες κατά του πρώην γενικού γραµµατέα Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, Ιωάννη Καπάκη, της περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας ∆ούρου, του δηµάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, του δηµάρχου Ραφήνας, Ευάγγελου Μπουρνού, των υπευθύνων των γραφείων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και των αρµοδίων και υπεύθυνων αξιωµατικών του Πυροσβεστικού Σώµατος, της Ελληνικής Αστυνοµίας, του Λιµενικού Σώµατος και, τέλος, κατά παντός συνυπεύθυνου και συνυπαίτιου.

Οι συγγενείς της Ευαγγελίας Σιαπέρα, του ∆ηµήτρη Τζούλια, του Λεωνίδα Πλυµάκη, του Επαµεινώνδα Κοκκώνη, του Αγγελου Μάσχα, της Αγγελικής Μάσχα, του Ευστράτιου Ζαφειρίου και της Ελένης Πολυζώη-Σιδέρη αναφέρουν στη µηνυτήρια αναφορά τους πως οι άνθρωποί τους βρήκαν τραγικό θάνατο πλήρως εγκαταλελειµµένοι από την Περιφέρεια, τους δήµους, την Πυροσβεστική και την Αστυνοµία. Μεταξύ άλλων, σύµφωνα µε όσα καταγγέλλουν, δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα µέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, όπως ο καθαρισµός των δρόµων, των πλατειών και των οικοπέδων από τα ξηρά χόρτα και τα κλαδιά. Ιδιαίτερη έµφαση δίνεται στο γεγονός ότι η ΕΜΥ είχε ενηµερώσει τους αρµοδίους σχετικά µε τα επικίνδυνα καιρικά φαινόµενα που θα επικρατούσαν στην περιοχή και όπως φάνηκε κανείς δεν φρόντισε να υπάρχει ο κατάλληλος συντονισµός, προκειµένου οι κάτοικοι να οδηγηθούν σε ασφαλή σηµεία και να αποφύγουν τον τραγικό θάνατο.

Οι συγγενείς των θυµάτων περιγράφουν καρέ-καρέ την κόλαση που έζησαν οι συγγενείς τους, ξαναζωντανεύοντας τις εικόνες εκείνης της τραγικής ηµέρας του Ιουλίου. Υποστηρίζουν πως κανένας δεν τους ενηµέρωσε για το πώς θα διαφύγουν και πώς θα προστατευθούν. Είναι δε χαρακτηριστικό πως τα περισσότερα θύµατα έχασαν τη ζωή τους σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια τους στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Επίσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα θύµατα που χάθηκαν στη θάλασσα και για τα οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, µεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρµόδιοι αξιωµατικοί του Λιµενικού Σώµατος της περιοχής. «Λόγω της πλήρους αδιαφορίας και των λιµενικών, βρήκαν τραγικό θάνατο πολλοί άνθρωποι και ιδίως µικρά παιδιά».

Οπως αναφέρεται στην έγκληση, η οποία συντάσσεται από τη δικηγορική εταιρεία του Αντώνη Φούσσα, οι µηνυτές απαιτούν να µάθουν για ποιον λόγο υπήρχαν τόσες πολλές παραλείψεις στην πυρκαγιά στο Μάτι, ενώ η υπόθεση φέρεται να έχει πολλά κοινά στοιχεία µε εκείνα της πυρκαγιάς στην Ηλεία, όπου έχασαν τη ζωή τους µε φρικτό τρόπο 60 άτοµα. Μάλιστα, τότε είχε επιληφθεί του θέµατος η Ελληνική ∆ικαιοσύνη, η οποία είχε αποδώσει ευθύνες ενοχοποιώντας για το αδίκηµα της ανθρωποκτονίας από αµέλεια κατά συρροή, του εµπρησµού δάσους από αµέλεια και του εµπρησµού από αµέλεια τον τότε νοµάρχη Ηλείας, τον τότε δήµαρχο Ζαχάρως και µερικά µέλη του Πυροσβεστικού Σώµατος.

Αξίζει να σηµειωθεί πως στη µηνυτήρια αναφορά χρησιµοποιούνται στοιχεία που προκύπτουν από δηµοσιογραφικές αποκαλύψεις ΜΜΕ που ακολούθησαν µετά την τραγωδία, µεταξύ άλλων και των «Παραπολιτικών», βάσει των οποίων προκύπτει πως από την ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδοθεί σχετικό έγγραφο, όπου προβλέπονταν συνεχείς περιπολίες πεζών και άλλες ειδικές δράσεις µαζί µε πυροσβέστες για την αποτροπή δηµιουργίας πύρινων µετώπων, πράγµα που δεν έγινε. Ο εκπρόσωπος των οικογενειών αναφέρει πως το εν λόγω έγγραφο θα πρέπει να αναζητηθεί από τους ενεργούντες την έρευνα εισαγγελείς και να προσκοµισθεί στη δικογραφία προς αξιολόγηση. Πάντως, αξίζει να σηµειωθεί πως η µήνυση των παραπάνω συγγενών δεν είναι η µοναδική, αφού αρκετοί είναι αυτοί που αναζητούν ευθύνες και κυρίως απαντήσεις για όσα τραγικά έγιναν εκείνη τη ∆ευτέρα στο Μάτι.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/9/2018