Ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας θα αναβιώσει η υπόθεση της ανατριχιαστικής δολοφονίας και της εξαφάνισης του πτώµατος της 4χρονης Αννυς, που συγκλόνισε το πανελλήνιο τον Απρίλιο του 2015. Πρόκειται για ένα έγκληµα το οποίο αποτελεί µοναδική περίπτωση στα δικαστικά χρονικά και αναµένεται και πάλι η εκδίκαση της υπόθεσης να τραβήξει τα βλέµµατα της κοινής γνώµης. Η έναρξη της δευτεροβάθµιας δίκης έχει προσδιοριστεί για τις 26 Σεπτεµβρίου 2018.

Στο εδώλιο θα καθίσουν δύο χρόνια µετά την πρωτόδικη δίκη, η οποία είχε αρχίσει τον Σεπτέµβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε έπειτα από έντεκα συνεδριάσεις τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο πατέρας της µικρής Αννυς, Στάνισλαβ Μπακαρτζίεβ (Σάββας), ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της και την αποτρόπαια εξαφάνιση του πτώµατός της, και ο φίλος του, Νασίφ Αχµέντοφ (Νικολάι), ο οποίος βαρύνεται µε τα ίδια αδικήµατα, δηλαδή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεµη ψυχική κατάσταση και της περιύβρισης νεκρού.

Κατηγορούµενη στην υπόθεση είναι και η µητέρα της µικρής, ∆ηµητρίνα Μπορίσοβα, η οποία διώκεται για έκθεση ανηλίκου σε βαθµό κακουργήµατος. Πρωτόδικα ο πατέρας της Αννυς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 µηνών, ο φίλος του, Νικολάι, σε ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης 3 ετών, και η µητέρα της σε ποινή κάθειρξης 6 ετών, µε αναστέλλουσα δύναµη στην έφεση, γεγονός που την οδήγησε εκτός φυλακής, µέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο. Ακόµα ένα πρόσωπο, φίλος της µητέρας, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης 12 µηνών µε αναστολή για το αδίκηµα της ψευδορκίας.

Πλέον, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας καλείται να διερευνήσει από την αρχή και από µηδενική βάση τις συνθήκες υπό τις οποίες βρήκε τραγικό θάνατο η µικρή. Οσα υποστήριξαν οι δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης σε πρώτο βαθµό δεν έπεισαν τους δικαστές και τους ενόρκους του δικαστηρίου, οι οποίοι τους επέβαλαν την εσχάτη των ποινών. Ενώπιον του Εφετείου θα διεκδικήσουν µία καλύτερη δικαστική τύχη. Οπως τονίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Παναγιώτης Χρυσικάκης, συνήγορος του πατέρα της Αννυς, η υπεράσπιση του Σάββα Μπακαρτζίεβ ευελπιστεί ότι θα αποδειχθούν τα προφανή λάθη που έγιναν δεκτά σε πρώτο βαθµό και το δευτεροβάθµιο δικαστήριο θα κάνει αποδεκτά όσα επιµόνως και µετ’ επιτάσεως υποστήριξε από την πρώτη στιγµή. «Τελικά είναι νοµικά και ουσιαστικά προφανής ο διαχωρισµός του αδικήµατος της περιύβρισης νεκρού από αυτό της ανθρωποκτονίας από πρόθεση», επισηµαίνει ο κ. Χρυσικάκης στα «Π».

Ο 30χρονος σήµερα Σάββας Μπακαρτζίεβ είχε υποστηρίξει στην απολογία του ότι δεν σκότωσε την κόρη του, τονίζοντας πως βρήκε το παιδί νεκρό δίπλα του στο κρεβάτι και ότι η µικρή πέθανε από παθολογικά αίτια, χωρίς να µπορεί να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Είχε ισχυριστεί µάλιστα ότι αγαπούσε και φρόντιζε ο ίδιος τη µικρή. «∆εν έχω σκοτώσει το παιδί µου. ∆εν είχα λόγο να το κάνω», είχε αναφέρει, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι τεµάχισε το άψυχο κορµί της.

Μάρτυρας

Από την άλλη, ο Νικολάι, ο οποίος αρχικά κατέθεσε ως µάρτυρας στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι ο πατέρας της µικρής τού εκµυστηρεύτηκε τι είχε συµβεί, και εν συνεχεία µετατράπηκε σε κατηγορούµενο, αρνείται κάθε σχέση µε τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Σηµειώνεται πως στο υπόγειο διαµέρισµα της Μιχαήλ Βόδα όπου βρήκε τραγικό θάνατο η Αννυ, σύµφωνα µε τα στοιχεία της δικογραφίας, είχε βρεθεί διάσπαρτο γενετικό υλικό του Νασίφ Αχµέντοφ, αλλά και άγνωστου -τρίτου-προσώπου.

Ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου ο 32χρονος σήµερα Νικολάι είχε υποστηρίξει πως δεν έχει σχέση ούτε µε τη δολοφονία ούτε µε τον τεµαχισµό της µικρής. Μάλιστα, είχε αποδώσει την εµπλοκή του στην υπόθεση στην «εκδικητικότητα» του Σάββα απέναντί του, καθώς εκείνος ως µάρτυρας αρχικά µίλησε για όσα είχαν συµβεί και βοήθησε να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης. Την ίδια στιγµή, ωστόσο, δεν είχε αρνηθεί πως είχε µείνει για µεγάλο χρονικό διάστηµα, δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, στο διαµέρισµα της Μιχαήλ Βόδα και ότι επισκέφθηκε το σπίτι εκείνες τις ηµέρες του Απριλίου του 2015, υποστηρίζοντας ότι δεν είδε κάτι επιλήψιµο, όπως αίµατα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/9/2018