Στο περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ReGeneration των Global Shapers Athens Hub, νεολαια του World Economic Forum στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εύρεση εργασίας σε νέους πτυχιούχους ηλικίας έως 29 ετών με ιδιαίτερη εξωακαδημαϊκή δραστηριότητα και εργασιακή εμπειρία έως τρία έτη. Ο στόχος του Regeneration είναι, σύμφωνα με τους ιθύνοντες του προγράμματος, η καταπολέμηση του Brain Drain, η αύξηση της νεανικής απασχολισιμοτητας και η αντιμετώπιση του "κενού" δεξιοτήτων που υπάρχει ανάμεσα στις δεξιότητες ενός πτυχιούχου και την αγορά εργασίας.

Μέχρι σήμερα, 560 υποψήφιοι βρήκαν δουλειά μέσα από το πρόγραμμα, ενώ πάνω από το 80% έχουν ανενεώσει το συμβόλαιό τους πέραν του αρχικού 6μήνου σε περισσοτερες απο 200 εταιρειες στην Ελλαδα.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Οι υποψήφιοι περνούν από μια απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής που περιλαμβάνει ψυχομετρικά τεστ με τη μοφή gamification, που οι υποψήφιοι παίζουν μέσα από τις συσκευές τους (κινητά/tablet). Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα mock interview που «αποσκοπεί να αναδείξει όχι αυτούς που διαπρέπουν μέσω της ακαδημαϊκής τους αριστείας αλλά λόγω του ήθους, του πάθους και της ποιότητας τους», όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι του προγράμματος.

Οι ReGenerators που προκύπτουν από τη διαδικασία θα λάβουν 72 ώρες training, δωρεάν μεντορινγκ και πρέπει να συμπληρώσουν 25 ώρες εθελοντικής προσφοράς, ενώ το προφίλ τους είναι διαθέσιμο στις εταιρείες που αναζητούν ταλαντούχους νέους.

«Το ReGeneration γεννηθηκε κατα κυριο λογο εξαιτιας της νεανικης ανεργιας που ξεπερνα το 50% καθως και της φυγης ταλεντων στο εξωτερικο που υπερβαινει τους 500.000 τα τελευταια 5 χρονια! Ο λογος που συνεχιζουμε ειναι γιατι πιστευουμε στους νεους μας, πιστευουμε στον σκοπο και στο οραμα μας και στις σημαντικες ευκαιριες που δινονται απο μια πληθωρα εταιρειων στη χωρα μας».

«Το πρόγραμμα δεν σας εγγυάται τη δουλειά των ονείρων σας αλλά την ευκαιρία να δοκιμάσετε και να δοκιμαστειτε. Αν δεν βρω τη δουλειά των ονείρων μου, τουλάχιστον δεν θα κάνω αυτό που δεν θέλω", σημείωσε, από τη δική του πλευρά, ο Νικόλαος Βαρβέρης, που βρήκε δουλειά μέσα από το πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα στηρίζεται από την Coca-Cola, το The Coca-Cola Foundation, το The Hellenic Initiative και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).